Rizoto s medvědím česnekem

Po týdnu vás v apetýtových receptech opět zveme do Kuchyně bez masa a cukru. V souvislosti s náročným onkologickým onemocněním se jí začala zabývat Denisa Cziglová.

Budete potřebovat:

  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50g másla
  • 150g kulatozrnné rýže na rizoto
  • 2dcl bílého vína
  • 50g parmazánu (nastrouhaný najemno)
  • 2 plné hrsti nasekaného medvědího česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • hrst opražených piniových semínek
  • 150g očištěných krevet

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky.
  2. Rozpálíme hlubokou pánev, přidáme lžíci olivového oleje a polovinou másla a na mírném plameni 5 minut cibuli opékáme.
  3. Přisypeme suchou rýži a půl minuty za stálého míchání restujeme.
  4. Přilijeme víno, mícháme na mírném plameni a necháme všechnu tekutinu odpařit.
  5. Vlijeme naběračku vývaru, znovu promícháme a necháme odpařit.
  6. Postup opakujeme, dokud nebude rýže uvařená na skus.
  7. Nakonec vmícháme nakrájený medvědí česnek, nastrouhaný parmezán, zbývající máslo a olej.
  8. Osolíme a opepříme, necháme chvilku odpočinout.
  9. Správné rizoto má trošku plavat - podáváme v hlubokém talíři, ozdobené například smaženými piniovými oříšky.