Řízky bez strouhanky a řízky v těstíčku

V předvánočním týdnu jsme vám představili kdejaký užitečný tip. Poslední tradiční součást sváteční večeře, které jsme se nevěnovali, jsou řízky - tedy pro ty z vás, kteří jim dávají přednost před stále oblíbeným kaprem. Jitka Bílená z Brna je připravuje bez strouhanky. A přidala i druhý recept - na řízky v těstíčku.

Řízky bez strouhanky

 

Budete potřebovat:

kuřecí, nebo vepřové řízky
hladká mouka
vejce
sůl, pepř
sušený česnek

Postup:

1. Maso z obou stran osolíme a opepříme, posypeme česnekem, případně oblíbeným kořením.

2. Obalíme v hladké mouce a protáhneme rozkvedlaným vejcem.

3. Smažíme v rozpáleném oleji. Poté klademe do kastrolku, kam přidáme krajíčky chleba, aby vsákly přebytečný omastek.

Řízky v těstíčku

Budete potřebovat:

600 g vepřových, nebo kuřecích řízků

3 vejce

2 lžíce majonézy

3 – 4 lžíce škrobové moučky

2 lžičky mleté papriky

2 lžíce tekutého polévkového koření

5 stroužků česneku

1,5 lžičky soli

 

Postup:

1. Česnek utřeme se solí a všechny suroviny na těstíčko smícháme (dle chuti a potřeby můžeme přidat worcesterovou omáčku a škrobovou moučku).

2. Do těstíčka můžeme řízky naložit celé, nebo nakrájené na kostičky.

3. Necháme odležet 24 hodin v lednici. Smažíme asi 3-4 minuty na rozpáleném oleji z obou stran.

 

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.