Řízky bez strouhanky a řízky v těstíčku
V předvánočním týdnu jsme vám představili kdejaký užitečný tip. Poslední tradiční součást sváteční večeře, které jsme se nevěnovali, jsou řízky - tedy pro ty z vás, kteří jim dávají přednost před stále oblíbeným kaprem. Jitka Bílená z Brna je připravuje bez strouhanky. A přidala i druhý recept - na řízky v těstíčku.
Řízky bez strouhanky
Budete potřebovat:
kuřecí, nebo vepřové řízky
hladká mouka
vejce
sůl, pepř
sušený česnek
Postup:
1. Maso z obou stran osolíme a opepříme, posypeme česnekem, případně oblíbeným kořením.
2. Obalíme v hladké mouce a protáhneme rozkvedlaným vejcem.
3. Smažíme v rozpáleném oleji. Poté klademe do kastrolku, kam přidáme krajíčky chleba, aby vsákly přebytečný omastek.
Řízky v těstíčku
Budete potřebovat:
600 g vepřových, nebo kuřecích řízků
3 vejce
2 lžíce majonézy
3 – 4 lžíce škrobové moučky
2 lžičky mleté papriky
2 lžíce tekutého polévkového koření
5 stroužků česneku
1,5 lžičky soli
Postup:
1. Česnek utřeme se solí a všechny suroviny na těstíčko smícháme (dle chuti a potřeby můžeme přidat worcesterovou omáčku a škrobovou moučku).
2. Do těstíčka můžeme řízky naložit celé, nebo nakrájené na kostičky.
3. Necháme odležet 24 hodin v lednici. Smažíme asi 3-4 minuty na rozpáleném oleji z obou stran.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.