Řízky bez strouhanky a řízky v těstíčku

V předvánočním týdnu jsme vám představili kdejaký užitečný tip. Poslední tradiční součást sváteční večeře, které jsme se nevěnovali, jsou řízky - tedy pro ty z vás, kteří jim dávají přednost před stále oblíbeným kaprem. Jitka Bílená z Brna je připravuje bez strouhanky. A přidala i druhý recept - na řízky v těstíčku.

Řízky bez strouhanky

 

Budete potřebovat:

kuřecí, nebo vepřové řízky
hladká mouka
vejce
sůl, pepř
sušený česnek

Postup:

1. Maso z obou stran osolíme a opepříme, posypeme česnekem, případně oblíbeným kořením.

2. Obalíme v hladké mouce a protáhneme rozkvedlaným vejcem.

3. Smažíme v rozpáleném oleji. Poté klademe do kastrolku, kam přidáme krajíčky chleba, aby vsákly přebytečný omastek.

Řízky v těstíčku

Budete potřebovat:

600 g vepřových, nebo kuřecích řízků

3 vejce

2 lžíce majonézy

3 – 4 lžíce škrobové moučky

2 lžičky mleté papriky

2 lžíce tekutého polévkového koření

5 stroužků česneku

1,5 lžičky soli

 

Postup:

1. Česnek utřeme se solí a všechny suroviny na těstíčko smícháme (dle chuti a potřeby můžeme přidat worcesterovou omáčku a škrobovou moučku).

2. Do těstíčka můžeme řízky naložit celé, nebo nakrájené na kostičky.

3. Necháme odležet 24 hodin v lednici. Smažíme asi 3-4 minuty na rozpáleném oleji z obou stran.

 

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.