Řízky bez strouhanky a řízky v těstíčku
V předvánočním týdnu jsme vám představili kdejaký užitečný tip. Poslední tradiční součást sváteční večeře, které jsme se nevěnovali, jsou řízky - tedy pro ty z vás, kteří jim dávají přednost před stále oblíbeným kaprem. Jitka Bílená z Brna je připravuje bez strouhanky. A přidala i druhý recept - na řízky v těstíčku.
Řízky bez strouhanky
Budete potřebovat:
kuřecí, nebo vepřové řízky
hladká mouka
vejce
sůl, pepř
sušený česnek
Postup:
1. Maso z obou stran osolíme a opepříme, posypeme česnekem, případně oblíbeným kořením.
2. Obalíme v hladké mouce a protáhneme rozkvedlaným vejcem.
3. Smažíme v rozpáleném oleji. Poté klademe do kastrolku, kam přidáme krajíčky chleba, aby vsákly přebytečný omastek.
Řízky v těstíčku
Budete potřebovat:
600 g vepřových, nebo kuřecích řízků
3 vejce
2 lžíce majonézy
3 – 4 lžíce škrobové moučky
2 lžičky mleté papriky
2 lžíce tekutého polévkového koření
5 stroužků česneku
1,5 lžičky soli
Postup:
1. Česnek utřeme se solí a všechny suroviny na těstíčko smícháme (dle chuti a potřeby můžeme přidat worcesterovou omáčku a škrobovou moučku).
2. Do těstíčka můžeme řízky naložit celé, nebo nakrájené na kostičky.
3. Necháme odležet 24 hodin v lednici. Smažíme asi 3-4 minuty na rozpáleném oleji z obou stran.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.