Řezy princezny Sisi

Jednoduchý recept ke kávičce od naší posluchačky Jaroslavy Randýskové z Hrušek u Brna.

K výrobě těsta budeme potřebovat:
4 vejce
300 g mletého cukru
4 lžíce horké vody
4 kávové lžičky mleté kávy
250 g polohrubé mouky
½ sáčku prášku do pečiva

Ingredience na krém:
3 vejce
180 g krystalového cukru
200 g másla
1 vanilkový cukr
100 mletých ořechu
čokoládová poleva nebo strouhaná čokoláda

A jdeme na to! Začneme s přípravou těsta.
1. Z bílků ušleháme sníh.
2. Žloutky smícháme s cukrem, kávou a šleháme.
3. Postupně přidáváme horkou vodu.
4. Do žloutkové pěny vmícháme sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva.
5. Plech vyložíme pečicím papírem, vlijeme těsto a pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.

Během pečení si uděláme krém.
1. Našleháme máslo.
2. V páře ušleháme celá vejce smíchaná s krystalovým i vanilkovým cukrem.
3. Do mírně vychladlé hmoty (musí mít stejnou teplotu jako máslo) vmícháme máslo a mleté ořechy.

A máme skoro hotovo.
1. Vychladlý korpus rozřežeme na polovinu.
2. Spodní díl potřeme částí krému, přiklopíme vrchním a ten potřeme zbylým krémem.
3. Řez dáme vychladit, pak ho zdobíme čokoládovou polevou nebo na krém čokoládu nastrouháme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.