Recept na šípkovou zavařeninu

Recept na zpracování podzimních plodů nabídla Marcela Vandrová v Apetýtu vysílaném pátek 12. října.

Potřebujeme:
1 kg šípků, 30 - 50 dkg cukru

Postup:
Zralé, ale ještě tvrdé šípky rozpůlíme a vyčistíme od zrníček. Ihned je házíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut.Vody dáme jen málo, aby šípky byly jen zakryty.

Když šípky změknou, umeleme je na strojku nebo rozmixujeme a přidáme cukr. Rychle uvedeme do varu, provaříme a plníme do skleniček.

autor: Marcela Vandrová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.