Recept na rychlou hrubou domácí paštiku

Recept, který mohli posluchači slyšet v Apetýtu s Blankou Kovandovou v úterý 12. února.

Ingredience:
Připravte si 400 g vepřového bůčku, 600 g jater, mletý černý pepř, 2 velké cibule, paštikové koření, sůl podle chuti a 200 g sádla

Postup:
Bůček i játra vcelku opepřete a rozložte do pekáčku (nesolte je!) spolu s oloupanou cibulí pokrájenou na osminky a přidejte polovinu sádla. Za občasného podlití vodou a otočení vše upečte, dejte přitom pozor, aby kousky při pečení neosychaly, hlavně játra. Měkoučké maso i játra pak nahrubo umelte, včetně výborného výpeku s kousky pečené cibule.

Přidejte zbytek sádla, dochuťte solí, kořením, pepřem a vše dobře promíchejte. Můžete hned podávat. V ledničce vám takto připravená paštika vydrží zhruba čtyři dny. Případně ji můžete sterilovat v malých skleničkách pod víčkem, zhruba 60 minut na dostatečnou konzervaci bohatě stačí.

Paštikové koření speciál
Pokud se do domácí paštiky zamilujete, můžete si připravit i vlastní směs koření. Výborná je směs 1 g skořice, 1 g tymiánu, 2 g sušeného zázvoru, 2 g bobkového listu, 4 g muškátového oříšku, 6 g nového koření a 8 g černého pepře. Nejprve ji vysušte v mírně vyhřáté troubě a pak vše jemně umelte nebo utlučte v hmoždíři. Pak je ovšem nutné ho prosít.

Na 1 kg paštikové směsi dávkujte zhruba 1 g kořenící směsi, kterou uchovávejte v dobře uzavřené sklenici

autor: Blanka Kovandová