Rebarborový koláč s pudinkem

Říká se, že rebarboru bychom měli sklidit do svatého Jana, tedy 24.června. Pak už řapíky nejsou nejchutnější. Přestože ji můžete zavařit, usušit nebo zamrazit, vždy je cennější pustit se do ní v období jí určeném, tedy na jaře. Recept na rebarborový koláč od manželů Lučanových z Přerova si ale určitě schovejte i na pozdější období.

Budete potřebovat:

těsto:

500 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
160 g tuku
120 g cukru
½ vanilkového cukru
špetka soli
2 vejce
2-3 lžíce mléka

náplň:

1 kg rebarbory
250 g cukru
1 vanilkový nebo smetanový pudink
2-3 lžíce kyselé smetany
50 g rostlinného tuku
3 vejce

Postup:

1. Očištěnou rebarboru nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a necháme pustit šťávu.

2. Až těsně před pečením z příslušných surovin vypracujeme těsto.

3. Rozválíme ho a vyložíme jím vymazaný plech, okraje povytáhneme, aby přesahovaly okraje plechu.

4. Slijeme šťávu z rebarbory a doplníme jí na 3/8 litru (375 ml).

5. Ve smetaně rozmícháme pudink a vlijeme do šťávy.

6. Přivedeme za stálého míchání k varu a vaříme asi 2 minuty.

7. Do ještě horké směsi přidáme pokrájený tuk.

8. Na závěr pomalu vmícháme předem rozkvedlaná vejce.

9. Teplý pudink rozprostřeme na těsto a posypeme rebarborou.

10. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut.

11. Upečený koláč pokapeme máslem a posypeme moučkovým cukrem.

autor: Zuzana Plíšková