Ratatouille
Recept kuchařky Dity Pecháčkové nabídla v Apetýtu 29. srpna moderátorka Blanka Kovandová.
Ingredience:
2 velké lilky, 4 malé cukety, 2 barevné papriky, 4 velká zralá rajčata, 6 lžic olivového oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíce vinného octa, 1 lžička cukru, 3 hrsti čerstvé bazalky
Postup:
Neloupaný lilek nakrájíme na úhledné kostky - max 2 cm. Cukety na kolečka (podle velikosti případně na půlkolečka, papriky na kusy velké jako sousto. Rajčata by se správně měla spařit, sloupnout ze slupky a pokrájet na kusy velké stejně jako předchozí zelenina.
V kastrolu na části oleje nejprve asi 5 minut opékáme lilek, až zezlátne, poté lilek vyndáme, přidáme olej a o pečeme papriku – zelenina nesmí ztratit barvu. Opět vyndáme.
Poté na zbylých 2 lžících oleje osmahneme cibuli – cca 5 minut. Přidáme česnek a za minutu ocet, cukr, rajčata a část bazalky. Nakonec přidáme všechnu opečenou zeleninu, osolíme, opepříme a zahříváme posledních 5 minut.
Podáváme sypané čerstvou bazalkou buď s dobrým pečivem nebo novými brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.