Rajčatová omáčka na těstoviny
Na tento recept si určitě vzpomeňte, až nebudete vědět, co s rajčaty. Recept na perfektní rajčatovou omáčku na těstoviny zaslala paní Věra Hladíková.
Budete potřebovat:
- 3 kg rajčat
- 3 cibule
- 10 (i více) stroužků česneku
- olej
- 3 lžíce cukru
- sůl
- oregano
- bazalka
- tymián
- feferonka
- brambora na zahuštění
- Cibuli orestujeme na oleji, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.
- Přidáme rajčata pokrájená na drobné kostičky.
- Osolíme, přidáme bylinky, feferonku a vaříme asi hodinu.
- Poté přimícháme česnek nakrájený na plátky a jemně nastrouhanou bramboru na zahuštění.
- Povaříme dalších 10 minut.
- Nalijeme do skleniček a sterilujeme 20 minut při 85°C.
Z uvedeného množství připravíte asi šest skleniček rajčatové omáčky o objemu 400 ml a během roku budete mít kdykoliv po ruce zdravý polotovar z vlastních zásob na oběd či večeři.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.