Rajčatová omáčka na těstoviny

Na tento recept si určitě vzpomeňte, až nebudete vědět, co s rajčaty. Recept na perfektní rajčatovou omáčku na těstoviny zaslala paní Věra Hladíková.

Budete potřebovat:

  • 3 kg rajčat
  • 3 cibule
  • 10 (i více) stroužků česneku
  • olej
  • 3 lžíce cukru
  • sůl
  • oregano
  • bazalka
  • tymián
  • feferonka
  • brambora na zahuštění

  1. Cibuli orestujeme na oleji, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.
  2. Přidáme rajčata pokrájená na drobné kostičky.
  3. Osolíme, přidáme bylinky, feferonku a vaříme asi hodinu.
  4. Poté přimícháme česnek nakrájený na plátky a jemně nastrouhanou bramboru na zahuštění.
  5. Povaříme dalších 10 minut.
  6. Nalijeme do skleniček a sterilujeme 20 minut při 85°C.

Z uvedeného množství připravíte asi šest skleniček rajčatové omáčky o objemu 400 ml a během roku budete mít kdykoliv po ruce zdravý polotovar z vlastních zásob na oběd či večeři.


autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.