Punč z vaječného likéru & glögg
Po předvánočním šílenství si určitě zasloužíte od vaření alespoň na chvíli klid. A my vám ho dnes v Apetýtu dopřejeme.
Na punč budete potřebovat:
- 200 ml vaječného likéru
- 400 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 5 lžic rumu
- 2 lžíce javorového sirupu
- mletý anýz
- muškátový oříšek
Postup:
- Koňak smícháme s mlékem, smetanou a sirupem a zahřejeme.
- Přidáme rum, anýz a špetku muškátového oříšku.
- Podáváme horké.
Druhým svátečním nápojem pro zahřátí, který jsme vybrali, je skandinávské svařené víno - říká se mu glögg. Je tedy podobný tomu, který znáte od nás, ale navíc se tam dávají suroviny, které v něm běžně nebývají - třeba rozinky.
Tady je tedy celý seznam surovin:
- 1 litr suchého červeného vína
- 250 ml portského vína nebo červeného vermutu
- 1 lžíce sekaných mandlí
- 150 g rozinek
- 1 skořice vcelku
- na kolečka nakrájený pomeranč
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- cukr dle chuti
Postup:
- Všechny suroviny kromě cukru dáme do hrnce, přidáme 250 ml vody a zahříváme těsně pod bod varu.
- Stáhneme z plotny a přidáme cukr dle chuti.
- Ihned servírujeme.
Tip: K tomuto svařenému vínu se podávají často ještě zázvorové sušenky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.