Prskající tuk při smažení zkrotí lžička soli či mouky, doporučují Babské rady
Pokud chcete trochu odlehčit organismu, řízky nesmažte na pánvi v oleji, ale nasucho na pečicím papíru. Chuť bude stejná, řízek méně tučný.
Pokud ale přeci jen raději smažíte hezky postaru na oleji nebo na sádle, přidejte do rozpáleného tuku pár tence ukrojených koleček čerstvé mrkve. Díky tomu se olej tak rychle nepřepálí. Při delší době smažení mrkev vyměňte.
Taky je vám nemilé, že po vydatném smažení člověk může rovnou začít vytírat celou kuchyň? Rozpálený olej prská a je to nejen nepořádné, ale také nebezpečné. Divoký tuk zkrotí jednoduchý trik – stačí do něj při smažení přisypat lžičku soli či mouky. Pokud budete řízky smažit na přepuštěném másle ghí, docílíte delikátní chuti.
Související
-
Běžný slunečnicový olej se na smažení nedoporučuje. Jak vybrat ten správný, poradí odborník
O slunečnicovém oleji se říká, že není vhodný na smažení. Je to pravda? A jak se vyznat v nabídce obchodů? Ptali jsme se odborníka na testování potravin Jana Maryšky.
-
Smažit maso na pánvi bez nepřilnavého povrchu? Fígl je kupodivu hodně jednoduchý
Bez dobré pánve si dnes neumíme vaření představit. Existuje spousta výrobců, ale i druhů pánví včetně povrchů, které zajistí, že i začátečník vykouzlí na skvělé jídlo.
-
Kam s tukem použitým na smažení kapra? Hlavně ne do kanalizace, kterou může ucpat
Smažený kapr je českým tradičním vánočním jídlem. K jeho přípravě je potřeba dostatek tuku. Pokud ho ale po použití vylijeme jen tak do odpadu, můžeme poškodit kanalizaci.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.