Prskající tuk při smažení zkrotí lžička soli či mouky, doporučují Babské rady
Pokud chcete trochu odlehčit organismu, řízky nesmažte na pánvi v oleji, ale nasucho na pečicím papíru. Chuť bude stejná, řízek méně tučný.
Pokud ale přeci jen raději smažíte hezky postaru na oleji nebo na sádle, přidejte do rozpáleného tuku pár tence ukrojených koleček čerstvé mrkve. Díky tomu se olej tak rychle nepřepálí. Při delší době smažení mrkev vyměňte.
Taky je vám nemilé, že po vydatném smažení člověk může rovnou začít vytírat celou kuchyň? Rozpálený olej prská a je to nejen nepořádné, ale také nebezpečné. Divoký tuk zkrotí jednoduchý trik – stačí do něj při smažení přisypat lžičku soli či mouky. Pokud budete řízky smažit na přepuštěném másle ghí, docílíte delikátní chuti.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.