Prezident pražského Rotary klubu Tomáš Podivínský: Důležitý je ten pocit, že jste pomohli

29. květen 2023

Na začátku byl dětský obrázek vody. A ten už pomohl na dobročinné účely vydělat miliony korun. Prezidentovi nejstaršího z tuzemských Rotary klubů Tomáši Podivínskému ten obrázek visí doma více než dvě desítky let. Vodovkami ho namaloval pacient brněnské dětské onkologické kliniky.

„Jel jsem v zastoupení tehdejšího velvyslance ve Vídni Jiřího Gruši do Brna na dobročinné setkání ve prospěch dětské onkologie,“ vzpomíná. A obrázek ho zaujal tak, že ho chtěl koupit. „Pracovnice mi ho dávaly, ale nakonec jsme se dohodli, že dětem koupím televizor,“ vzpomíná. Tím začala série akcí, na níž se vybraly pro pacienty onkologie miliony.

Tomáš Podivínský byl za tu dobu ministrem životního prostředí, velvyslancem v Berlíně a měl další funkce. Aukce, z nichž další se v Brně uskuteční 1. června na Mezinárodní den dětí, však koordinuje společně s dalšími lidmi pravidelně. „Ten pocit, že jste pomohli, je nepopsatelný,“ říká.

Přiznává přitom, že na systém Rotary klubů hledí spousta lidí jako na jakási elitní či dokonce elitářská společenství. A mnoho o nich neví. „To je škoda,“ připouští. A dodává, že jejich členy jsou nejen podnikatelé a diplomaté, ale zástupci řady dalších profesí, které spojuje snaha pomáhat.

Proč si nezjistil, kdo ten první obrázek namaloval? Proč mají Rotary kluby jeden z nejkratších etických kodexů? A jak bude 1. června 2023 vypadat další aukce ve prospěch brněnské dětské onkologie? I o tom více v rozhovoru s Tomášem Podivínským v pořadu Host Dne na Moravě.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.