PŘEHLEDNĚ: Uvolňování koronavirových restrikcí krok za krokem. Kdy se co otevře?

Vláda včera (14. dubna) schválila harmonogram obnovy fungování zavřených obchodů a institucí. Jeho dodržení bude ale záviset na tom, jak se bude vyvíjet šíření nákazy koronavirem.

V pondělí 20. dubna by měly začít fungovat řemeslnické provozovny, farmářské trhy, autobazary a autosalony, venkovní sportovní areály pro profesionály za přesně daných podmínek. Mohly by se konat i svatby do deseti lidí a pro malé skupinky studentů posledních ročníků za stanovených podmínek i vysoké školy. 

V pondělí 27. dubna by měly následovat provozovny do 200 metrů čtverečních, pokud ovšem nejsou v nákupních centrech s plochou nad 5 000 metrů čtverečních.

V pondělí 11. května by se otevřely provozovny do tisíce metrů čtverečních, pokud nejsou v nákupních centrech nad 5000 metrů čtverečních, ale také autoškoly a částečně sportoviště, ovšem bez zázemí. Do tříd by se vrátili studenti závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol, ovšem jen pro přípravu na závěrečné zkoušky. Mohla by pokračovat individuální příprava na jazykových a uměleckých školách.

Čtěte také

V pondělí 25. května by se otevřely restaurace a podobné podniky s prodejem přes okénko a s letní zahrádkou. Dále pak holičství a kadeřnictví, pedikúry, solária, kosmetické, masérské regenerační nebo rekondiční služby. Přidala by se i muzea, galerie, výstavní síně a venkovní části zoo. V malých skupinách by mohla začít výuka na 1. stupni škol.

Nejdříve 1. června připadají v úvahu maturity a podobné zkoušky a odborné vyučování, během června pak přijímací zkoušky na střední školy.

V pondělí 8. června by otevřely všechny provozovny v nákupních centrech, dále provozovny nad 1 000 metrů čtverečních, které nejsou v nákupních centrech, přístupné by byla i interiéry restaurací, hotely, divadla, zámky, hrady a ostatní kulturní aktivity za přesně definovaných podmínek. Stále by platilo omezení akcí počtem lidí, takže by vypadly akce zřejmě nad 50 osob.

Vývoj všech omezení bude záviset na aktuálním vývoji nákazy.

Platí, že...

Po celém území České republiky je stále zakázaný volný pohyb lidí. Výjimkou jsou cesty za prací, za obstaráváním základních životních a nezbytných úředních záležitostí sobě a lidem blízkým a také pobytu v přírodě nebo parcích.

Ministerstvo zdravotnictví od soboty (11. dubna) zákaz doplnilo, mimo jiné povolilo jíst a pít na veřejnosti v nezbytně nutných případech, a to aspoň deset metrů od místa prodeje. A povolilo sportování na venkovních sportovištích.

Včera (14. dubna) vláda schválila plán možného uvolňování pravidel a rozhodla, že nemocnice mohou začít obnovovat i běžnou péči o pacienty, která byla kvůli koronaviru omezena. Část kapacity ale musí zůstat vyčleněna pro lidi s onemocněním covid-19. Nemocnice teď budou zveřejňovat, jak splní podmínky, obnovení péče potrvá dny až týdny. Týká se to třeba lidí, kteří mají plánované neakutní operace. Zatím ale uvolnění nezahrnuje lázně.

Čtěte také

Výuka a hranice

Podle schváleného schématu se výuka do škol do letních prázdnin v plném rozsahu nevrátí. Stát školy plánuje otevírat postupně. Nejméně počítá návrh s návratem žáků 2. stupňů základních škol a středoškoláků nižších ročníků. Nejdřív by se už příští týden mohli studenti vrátit na vysoké školy, to ale pouze omezeně v posledních ročnících při společných aktivitách nejvýše pěti lidí. Více by mělo ministerstvo školství zveřejnit dnes (15. dubna).

Hranice se určitě neotevřou dříve než v červnu, oznámili ministři po včerejším jednání vlády. Od včerejška však mohou Češi v nezbytných a jasně odůvodněných případech vycestovat do zahraničí. Do ciziny mohou jet například z pracovních důvodů, navštívit lékaře nebo rodinu. Musí počítat s tím, že je až na výjimky nemine karanténa.

Spustit audio

Související