Venkovní stravování bez roušek, ale s respektem. Tým brněnských architektů přišel s možným řešením

Brněnská iniciativa „Gastro žije!“ přišla s námětem, jak v následujících týdnech či měsících umožnit lidem stravování venku bez roušek, ale s respektem k hygienickým opatřením.

Tým architektů navrhl jídelní sestavu, kterou je možné v bezpečných rozestupech rozmístit na náměstích nebo v ulicích. Lidé by si tam mohli sundat roušku a sníst jídlo nebo vypít třeba kávu. Cílem je umožnit okamžité otevření restaurací, kaváren a barů, i když v omezeném režimu. Podmínkou je zmírnění vládních opatření proti šíření koronaviru.

Na dobu určitou

„Doufáme, že je to jen na přechodnou dobu, nemá to být napořád.“ Prototyp stolku, který umožňuje jíst venku a zároveň dodržovat nařízení vlády, tým architektů nainstaloval na zkoušku před kavárnu na Kapucínském náměstí v Brně.

„Člověk jde městem a vidí osoby, které si koupí jídlo v okýnku a nemůžou si to sníst. Jak to udělají? S rouškou to nejde, takže si ji musí někde sundat,“ popisuje vznik nápadu jeden z autorů jídelní sestavy Václav Kocián. „Napadlo mě, že vytvoříme bezpečné zóny. Člověk alespoň na určitou vzdálenost bude mít jistotu a roušku si bude moct sundat. Jídlo nebo nápoj bude moct zkonzumovat, aniž by se cítil ohrožený.“

V Brně vznikl nápad, jak umožnit znovuotevření restauračních zahrádek při zachování hygienických opatření kvůli koronaviru

Ocelový stolek je pevně spojený se třemi sedátky, aby nebylo možné je přesouvat. Jednotlivé sestavy lze ukotvit do země v rozestupech nejméně dva metry. „To může být jakýkoliv mobiliář, který bude dezinfikovatelný. Nechceme obcházet vládu, ani porušovat restrikce. Snažíme se nabídnout variantu toho, jak by mohlo vypadat fungování veřejných prostorů i po určitém uvolnění restrikcí,“ dodává Václav Kocián.

S podporou města

Celý koncept může fungovat jedině za podpory měst, protože ta vlastní veřejný prostor a mohou ho restauracím darovat nebo pronajmout. „Za vedení města neumím slíbit, zda bychom veřejné prostory takto poskytli,“ říká lidovecký náměstek brněnské primátorky Petr Hladík. „Laicky mi to připadá jako dobré a zajímavé řešení, ale je potřeba, aby k tomu hygienici dali stanovisko.“

„Toto je realizovatelné, ale asi ne hned,“ myslí si o brněnské iniciativě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch z hnutí ANO. „Teď jdeme cestou rozvolňování obchodů, restaurace budou poté v závěsu v době několika týdnů.“

Na ministerstvu zdravotnictví vznikla expertní skupina, která má za úkol připravit plán návratu z karatnény do běžného fungování a navrhnout postupné uvolňování stávajících opatření. „Pokud jde o restaurace, realizovatelnost do května si dokážu představit a pokud je tu nějaký návrh, tak si ho určitě vezmeme, abychom ho implementovali,“ dodává Vojtěch.

Svůj záměr už autoři odeslali dopisem na ministerstvo zdravotnictví.

autor: gaj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.