Povinná školní docházka se už do léta zřejmě neobnoví, myslí si hlavní hygienička Rážová

Před Velikonocemi politici opakovaně vyzývali občany, aby letošní svátky prožili doma a odpustili si návštěvy širší rodiny a sousedů i tradiční koledování. Přesto byly například nově otevřené hobby markety plné. Také o tom ve Dvaceti minutách Radiožurnálu mluvil Vladimír Kroc s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou.

Čtěte také

„Když jsem jela autem po Praze, viděla jsem, že občané nosí roušky a dodržují odstupy,“ popisuje hlavní hygienička Jarmila Rážová své zkušenosti z posledních dní. Přesto prý během velikonočních svátků policisté řešili kolem 600 přestupků denně. Nejčastěji šlo o shlukování lidí, popíjení alkoholu na veřejnosti nebo roušky nošené pouze na krku.

Pokud ale v minulých dnech opravdu docházelo k masivnímu porušování vládních nařízení, dozvíme se to podle hlavní hygieničky přibližně za 10 dní. „I díky nastaveným opatřením jsme získali čas a máme průběh epidemie pod kontrolou. Kapacity nejsou plně vytíženy a věříme, že u nás nedojde k italskému a španělskému scénáři,“ zdůrazňuje. 

Povinná školní docházka se podle hlavní hygieničky do léta už zřejmě neobnoví. „Prioritu budou mít ti, kteří zakončují některý stupeň školy, aby měli šanci složit závěrečné zkoušky – maturitu, bakalářské a magisterské zkoušky. Zárověň aby také děti mohly být někam přijaty.“ O návrhu má zítra rozhodovat vláda.

Samotná Jarmila Rážová věří, že tu nejhorší vlnu pandemie máme v Česku za sebou. „Pokud ale budeme nařízení porušovat, je otázkou, co všechno to může způsobit,“ varuje. „Virus je nový, těžko se to předvídá.“

Kdo nese hlavní odpovědnost za přijatá opatření? Jak hodnotí otevření hobby marketů, které před Velikonocemi přilákaly celou řadu Čechů k nákupům v uzavřených prostorách? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.