Pravé staročeské zázvorky

Staročeský recept nabídla v úterním Apetýtu Věra Hotařová.

Potřebujeme:
560 g hladké mouky, 500 g moučkového cukru, 4 vejce, 1 balíček prášku do pečiva, 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru, 1 lžíce citrónové šťávy

Příprava:
Nejdříve důkladně promícháme a propracujeme všechny suroviny. Vařečkou to bude trvat asi půl hodiny, v elektrickém hnětači 5 - 7 minut. Je to nutné, protože čerstvý zázvor se v těstě hůř rovnoměrně rozkládá, takže při ledabylém vymíchání pak mohou být některé zázvorky mdlé a jiné zase přeostřené.

Vznikne poměrně tuhé těsto, které se ale nesmí drolit. To vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a vyválíme plát o síle cca 3 mm. Vykrajujeme zázvorky nebo jiné tvary. Vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem nebo alobalem a uložíme na noc do chladnější místnosti. V teplé kuchyni by mohly vyschnout moc a při pečení by správně nenaběhly.

Druhý den rozpálíme troubu na 220°C a upečeme je dozlatova. Trvá to podle druhu trouby 5 - 8 minut. Hotové zázvorky mají lehce narůžovělé okraje. Zázvorky necháme vychladnout a uložíme do dózy do chladnější spíže. Do Vánoc změknou.

Původní zázvorky se zdobily citronovo-cukrovou polevou zhruba týden až dva před Štědrým dnem.

Recept na citrónovo-cukrovou polevu
Ze 100 g moučkového cukru, 1 lžíce horké vody a 1 lžíce citrónové šťávy vyšleháme tužší polevu (podle potřeby dosypáváme cukr). Tou potom zdobíme zázvorky.

Tipy
K pečení vybírejte vždy výběrovou hladkou mouku. Těsto bude lépe držet pohromadě a výsledek bude křehčí. Jestliže se vám těsto špatně zpracovává, přidejte 1 vejce.