Pravá valašská kyselica
Vyzkoušejte recept od šéfkuchaře Pavla Václavíka z Velkých Karlovic. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budeme potřebovat:
uzená křížová kost
bobkový list
3 kuličky nového koření a pepře
hrnek a půl kysaného zelí
kelímek smetany
2 lžíce hladké mouky
majoránka
česnek
Postup:
1. V tlakovém hrnci vaříme doměkka kost s kořením.
2. Vývar scedíme, přidáme do něj pokrájené kysané zelí (pokud je příliš kyselé, propláchneme ho předtím vodou) a dáme vařit.
3. Mezitím si připravíme zátřepku - ve smetaně rozmícháme mouku, za stálého míchání polévku zahustíme a vaříme asi dvacet minut.
4. Maso pokrájíme, můžeme lehce orestovat s cibulkou. Ke konci přidáme do polévky a ochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.