Pomazánka z vajec a brambor
Slovácko, Uherskohradišťsko nebo Největší z Pierotů. To vše je spojeno se spisovatelem Františkem Kožíkem. A také s místem, na které vás zveme v dnešních apetýtových receptech.
Kulinářský tip nás totiž tentokrát vede do Hluku na Slovácku. Pocházel odtud otec Františka Kožíka a on sám se tímto místem často inspiroval. Konkrétně například v historickém románu Na dolinách svítá. Proslavil v něm Hluckou tvrz. V románu z ní udělal sídlo vymyšleného hrdiny hejtmana Šarovce. A tvrz není samozřejmě jediným místem, které v Hluku stojí za to navštívit. Pokud do Hluku zavítáte, vynechat byste určitě neměli například také Babí horu. Přírodní památkou byla vyhlášena v roce 1998. V oblasti se nacházejí chráněné ohrožené rostliny i živočichové.
A právě z Hluku pochází recept na výtečnou pomazánku z vařených vajec a brambor.
Budete potřebovat:
- 1 vařené vejce
- 1 malá vařená brambora
- 1 malá cibulka
- kysaná smetana
- sůl
- pepř
Postup:
- Vejce, bramboru i cibulku nastrouháme na jemném struhadle.
- Babičky dávaly jen kysanou smetanu, nahradit ji ale můžeme i majonézou.
- Vše smícháme a dochutíme solí a pepřem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.