Pomalu kynuté fašankové rohlíčky
Nadýchané kynuté nebo vrstvené listové pečivo? Pokud si nemůžete vybrat, zkuste jeho kombinaci a připravte si plundrové. A pokud máte rádi poctivé pečivo dělané s láskou, určitě si nenechte ujít následující postup.
Budete potřebovat
na těsto:
- 600 g hladké mouky
- 100 ml studené vody
- 100 ml studeného mléka
- 250 g másla
- 30 g droždí
- 80 g cukru
- 2 vejce
náplň:
- šípková marmeláda/ořechová náplň
na potření:
- vejce
- lžíce šlehačky
Postup:
- Do zavařovací sklenice s víčkem nebo šejkru dáme mléko, vodu a kvasnice a důkladně protřepeme.
- Přidáme vejce a cukr a znovu protřepeme.
- Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj kvasnice.
- Uhněteme hladké těsto, které se bude odlepovat od stěn (pokud je třeba, přidáme trochu mouky).
- Upravíme do tvaru koule, lehce poprášíme, zakryjeme a necháme alespoň 5 hodin v lednici.
- Pak na pomoučené ploše rozválíme na obdélníkový plát a na jednu jeho polovinu dáme máslo.
- Zakryjeme druhou polovinou těsta a rozválíme.
- Poté s ní zacházíme podobně jako s listovým těstem - natřikrát přeložíme, rozválíme a necháme půl hodiny odpočinout v lednici.
- Tento postup opakujeme ještě 2-3krát.
- Nakonec těsto rozválíme na obdělníkový pás a rozřežeme na trojúhelníky.
- Polovinu naplníme šípkovou marmeládou a polovinu ořechovou nádivkou a smotáme.
- Potřeme rozkvedlaným vejcem se šlehačkou a pečeme asi 20-25 minut při 190 stupních.
- Po upečení pocukrujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.