Pomalu kynuté fašankové rohlíčky

Nadýchané kynuté nebo vrstvené listové pečivo? Pokud si nemůžete vybrat, zkuste jeho kombinaci a připravte si plundrové. A pokud máte rádi poctivé pečivo dělané s láskou, určitě si nenechte ujít následující postup.

Budete potřebovat

na těsto:

  • 600 g hladké mouky
  • 100 ml studené vody
  • 100 ml studeného mléka
  • 250 g másla
  • 30 g droždí
  • 80 g cukru
  • 2 vejce

náplň:

  • šípková marmeláda/ořechová náplň

na potření:

  • vejce
  • lžíce šlehačky

Postup:

  1. Do zavařovací sklenice s víčkem nebo šejkru dáme mléko, vodu a kvasnice a důkladně protřepeme.
  2. Přidáme vejce a cukr a znovu protřepeme.
  3. Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj kvasnice.
  4. Uhněteme hladké těsto, které se bude odlepovat od stěn (pokud je třeba, přidáme trochu mouky).
  5. Upravíme do tvaru koule, lehce poprášíme, zakryjeme a necháme alespoň 5 hodin v lednici.
  6. Pak na pomoučené ploše rozválíme na obdélníkový plát a na jednu jeho polovinu dáme máslo.
  7. Zakryjeme druhou polovinou těsta a rozválíme.
  8. Poté s ní zacházíme podobně jako s listovým těstem - natřikrát přeložíme, rozválíme a necháme půl hodiny odpočinout v lednici.
  9. Tento postup opakujeme ještě 2-3krát.
  10. Nakonec těsto rozválíme na obdělníkový pás a rozřežeme na trojúhelníky.
  11. Polovinu naplníme šípkovou marmeládou a polovinu ořechovou nádivkou a smotáme.
  12. Potřeme rozkvedlaným vejcem se šlehačkou a pečeme asi 20-25 minut při 190 stupních.
  13. Po upečení pocukrujeme.
autor: Zuzana Plíšková