Polský bigos

Čím starší, tím lepší – přesně takové je jídlo, které si připravíme v dnešním novoročním Apetýtu. S bigosem se to má asi jako s gulášem. Ostatně správně by v něm mělo být několik druhů masa a má i podobnou konzistenci.

Budete potřebovat:

  • 1 kg bílého zelí
  • 1 sklenice kysanho zelí
  • 800 g vepřového plecka
  • 250 g uzeného bůčku
  • 2 paprikové klobásy
  • 3 cibule
  • 140 g rajského protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček jalovce
  • mletá pálivá paprika
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Cibuli, plecko, bůček a klobásy nakrájíme na kostky a zprudka opečeme na sádle.
  2. Přidáme papriku, sůl a pepř, lehce podlijeme horkou vodou a dáme péct do trouby vyhřáté na 175 stupňů asi půl hodiny.
  3. Mezitím nakrouháme zelí a uvaříme ho asi v půl litru vody doměkka.
  4. Ke konci varu přidáme propláchnuté kysané zelí, bobkový list, jalovec, papriku a rajský protlak.
  5. Přimícháme také obsah pekáčku z trouby.
  6. Vaříme zhruba dalších 30 minut, dle potřeby doléváme vývar či vodu.
  7. Dochutíme solí a pepřem.
  8. Podáváme jako hlavní jídlo, ttřeba jednoduše s chlebem.

Říká se, že aby bigos chutnal co nejlépe, měl by se alespoň třikrát ohřát. Tak to schválně zkuste.

autor: Zuzana Plíšková