Pohanková kaše na houbách
Pohanka je bohatá na vitamíny a minerální látky a říznivě působí na cévy a celý cévní systém.
Pochází z jihovýchodní Asie. Na území Čech a Moravy pocházejí první zmínky o ní z druhé poloviny 17. století, zmiňuje se o ní například tehdejší vsetínský hejtman v městské kronice. Pohanka byla ještě na konci 19. století nedílnou součástí českého jídelníčku, poté z něj postupně vymizela a dnes se její obliba opět zvyšuje. Vhodná je na pečení chleba nebo například na přípravu kaše.
A právě recept na pohankovou kaši na houbách z Kozojídek vybíráme z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.
Budete potřebovat:
- 300 l pohanky
- ¼ l mléka
- ¼ l vody
- česnek
- 150 g másla
- 1 cibuli
- houby
- sůl
Postup:
- Pohanku propereme vodou, zalijeme vodou s mlékem, osolíme a povaříme.
- Současně na másle osmažíme cibulku, přidáme pokrájené houby a podusíme doměkka.
- Uvařenou pohanku vsypeme do vydušených hub, osolíme a opepříme.
- Můžeme přidat trochu prolisovaného česneku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka