Podívejte se na největší poklad zámku v Rájci nad Svitavou: skleníky plné nádherných kamélií

Skleníky zámku v Rájci nad Svitavou na Blanensku opět po roce ukazují návštěvníkům svůj největší poklad. Tím je nejrozsáhlejší tuzemská sbírka kamélií - jsou v ní stovky odrůd.

Některé varianty vyšlechtili přímo tamní zahradníci. Na šlechtických sídlech bývaly kamélie oblíbenými rostlinami. Někdy se jim říká „královny zimních květin". Ty, které mají v Rájci, jsou ale ve skutečnosti velké spíš jako stromy.

Prohlížet si je přichází laici, ale i sběratelé. K nim patří i Věra Stehlíková. Ve sklenících si do své sbírky přikoupila další rostliny. „Teď už budu mít doma stovku odrůd,“ konstatuje spokojeně.

I když stovka je úctyhodné číslo, v zámeckém skleníku je jich čtyřiapůlkrát víc. Tedy 450 odrůd.

„V České republice je to rozhodně největší sbírka, ale třeba v Sasku v Německu je asi 1500 druhů na zámku Zuschendorf,“ říká vedoucí zámecké zahrady Evžen Kopecký.

Zámecký skleník je podle něj kapacitně na své hraně, přesto ročně přibývá alespoň 20 nových odrůd.

„Nejstarší rostliny mají kolem šedesáti roků. Byly by mnohem vyšší, ale naše dveře mají výšku 2,5 metru, takže každoročně tyto velké rostliny seřezáváme, abychom těmi dveřmi vůbec prošli. Kamélie se každé jaro stěhují ven a každý podzim zase sem zpátky pod sklo,“ vysvětluje Kopecký.

Stěhovat obrovské rostliny není nic snadného. „Řekla bych, že ta jedna velká kamélie váží kolem 100 kilo možná trochu víc. Je to jako dvoumetrový strom. Používáme vozík, rudl, háky. Když je to do schodů, tak to kluci tahají v rukách,“ konstatuje zahradnice Martina Rajchmanová.

Ve skleníku novošlechtěnců lze najít i kamélie, které vyvrací zažitou informaci, že kamélie nevoní. „Ještě před deseti lety se tradovalo, že kamélie nevoní, což není úplně pravda. My jsme chtěli lidem ukázat, že kamélie nemá jenom tu svoji krásu vizuální, ale dá se vnímat i nosem,“ dodává Evžen Kopecký.

Nové odrůdy vznikají i v Rájci. Jedna například nese jméno Verunka, podle jedné ze zahradnic. „Snažíme se pojmenovat některé odrůdy po děvčatech, které se o kamélie starají,“ říká vedoucí zahrady.

Rájecké kamélie jsou vývozní artikl. Půjčují si je třeba na výstavy na zámku v Kroměříži a část rostlin poskytl Evžen Kopecký na obnovu sbírky kamélií na zámku v Českém Krumlově.

autoři: Vlasta Gajdošíková , ska

Související