Byty, lanovka i obchodní centrum. Podívejte se, jak by mohlo vypadat brněnské výstaviště

Architekti představili novou možnou podobu brněnského výstaviště. Na místě některých pavilonů mají podle návrhů vyrůst například nové byty, nákupní centrum nebo hotel.

Na brněnském výstavišti by mohly stát nové byty, hotel nebo hala pro kulturní akce a sportovní utkání.  Možnou budoucí podobu areálu včera představili zástupci města.

Zveřejnili vítězné návrhy architektů v urbanistické soutěži, za které město vyplatí přes tři miliony korun.

Architekti se zabývali nejen areálem výstaviště, ale i jeho bezprostředním okolím, zejména nábřežím řeky Svratky. Část veletržního prostoru je na papíře přístupný veřejnosti, u vozovny v Pisárkách vzniká nová vstupní brána nebo nákupní centrum a taky budova vyšší než AZ Tower. Chodci v návrhu můžou skrz výstaviště projít z ulice Hlinky k Riviéře. Vizualizace počítají i s vedením lanovky, postavením nových pavilonů, rozšířením těch původních, ale také s bouráním.

Jihovýchodní část areálu by se po demolici budov včetně Vida centra mohla proměnit na bytovou čtvrť. Navrhovaná víceúčelová hala by pak mohla stát na druhém břehu řeky Svratky u koupaliště Riviéra.

Autoři návrhu Milan Rak a Pavel Rada, 2. místo.

Tento krok ovšem neznamená, že se tyto návrhy opravdu uskuteční tak, jak je architekti vymysleli. V urbanistické ideové soutěži porota ocenila čtyři návrhy. Dva si rozdělily přes půl milionu korun jako jakousi „cenu útěchy“. Další dva skončily v hodnocení na druhém a třetím místě. Jejich autoři od města dostanou jeden a půl a jeden milion korun.

Hlavní cenu, dva miliony korun, nezískal nikdo. Podle hlavního městského architekta je to proto, že žádný z dvaceti přihlášených projektů dostatečně nesplnil všechny podmínky soutěže.

Autor: Jiří Babánek, Pavel Bainar, Marek Focher, Marian Kolařík, Petr Ondráček (AiD team)

Protože šlo o ideovou soutěž, město si teď může z jednotlivých zpracování vytahovat různé nápady a ty pak zohlednit v územní studii a následně v územním plánu. Reálně se tak může začít stavět nejdřív za několik let.

Vedení výstaviště upozorňuje, že proveditelnost jednotlivých návrhů bude nutné prověřit, a že skutečné změny nejsou reálné dřív než za deset až patnáct let. Zároveň připouští, že nejblíž vlastnímu veletržnímu plánu rozvoje je návrh, který se umístil na druhém místě.

autoři: Tomáš Kremr , ska

Související