Podívejte se na lvíčata narozená o víkendu v brněnské zoo

Dvě lvíčata se narodila v pátek večer lvici Kivu v brněnské zoo. Zatím není jisté, zda přežijí.

Stále není jasné, zda nově narozená lvíčata v brněnské zoo přežijí, jejich kritické období potrvá až několik měsíců. Pokud vše půjde dobře, návštěvníci je uvidí na jaře. ČTK to dnes řekl vedoucí útvaru vnějších vztahů zahrady Michal Vaňáč. Lvi jsou v brněnské zooteprve od loňského července.

Samice lva konžského Kivu porodila dvě mláďata v noci na 30. prosince, první přišlo na svět v 19:53, druhé ve 23:55. Jde o její první mláďata. "Pokud by Kivu měla mláďata už dříve a věděli bychom, že se o ně umí postarat, kritické období bychom mohli počítat na týdny. U Kivy to ale budou měsíce, protože jde o prvorodičku. O mláďata se zatím stará, obě pijí," uvedl Vaňáč.

Pohlaví mláďat chovatelé zatím neznají, dozvědí se je až po první veterinární prohlídce. Její termín zatím stanovený není. "Zatím necháváme Kivu v klidu, nechceme ji tímto rušit," uvedl Vaňáč.

Kivu se narodila v říjnu 2012 v Lisabonu, do Brna se přesunula z Ústí nad Labem. Otec Lolek je starý 2,5 roku a do Brna jej přivezli z Gdaňsku. Lidé mohli lvy v Brně po 14 letech vidět poprvé v srpnu, kdy se otevřela expozice na 5000 metrech čtverečních v sousedství Africké vesnice.

zdroj: ČTK

Související