Šimpanzi v brněnské zoo budou mít výběh za 40 milionů

Brněnská zoologická zahrada letos začne stavbu nové expozice šimpanzů. Díky velkému venkovnímu výběhu bude moci i rozšířit chov.

V brněnské Zoologické zahradě vznikne venkovní expozice šimpanzů. Návštěvníkům nabídne třeba visutou lávku. Město za nový výběh zaplatí 42 milionů korun a hotový má být za dva roky. Ve stávajícím malém pavilonu zatím žijí tři opice.

„Vznikne tady venkovní expozice pro šimpanze, kteří momentálně obývají jen 70 čtverečních metrů venkovního prostoru. Rozšíří se jim to tady a budou tu mít k dispozici až dva tisíce metrů čtverečních,“ říká mluvčí zoo Gabriela Tomíčková.

Cena expozice měla být původně asi 20 milionů korun. Zoologická zahrada ale plány postupně rozšiřovala. Třeba samotný výběh pro opice bude nakonec pětkrát větší. Kvůli tomu se navýšila i cena - na 42 milionů korun. Pokračuje náměstek brněnského primátora Martin Ander ze Strany zelených.

„Zároveň to bude expozice atraktivní, která bude zajímavá i pro návštěvníky, pohybovat se na visuté lávce 5 metrů nad terénem může být pro řadu lidí zajímavé, takže si myslím, že to je investice na svém místě,“ popisuje Ander.

Stavba expozice má začít v druhé polovině letošního roku.

„Ten zbytek prostředků bude zařazen do rozpočtu na rok 2018 tak aby za rok a půl, který je plánován na výstavu této investice, tohle mohlo být dokončeno,“ dodává náměstek.

Rodina šimpanzů v brněnské zoo se potom bude moci rozšířit - chovatelé chtějí mít šest zvířat.

autor: jel
Spustit audio