Podívejte se: Lucie Hostačná oblékla zdobný vlčnovský kroj

14. prosinec 2017

Obléct si kroj, to vás změní. Moderátorka Lucie Hostačná si svůj dávný sen, vyzkoušet si nějaký pěkně zdobený kroj, splnila ve čtvrtečním Apetýtu. Podívejte se, jak jí to slušelo!

Čas rozdávání dárků je ještě víc než týden vzdálený, ale ve vysílání Českého rozhlasu Brno a Českého rozhlasu Zlín se jedno přání splnilo v přímém přenosu. Moderátorka Lucie Hostačná si díky spojenému úsilí několika svých kolegů mohla vyzkoušet, jaké to je, obléknout zdobný vlčnovský kroj.

 „Oslovili jsme etnografku Slováckého muzea Martu Kondorovu, které se nápad velmi líbil a protože má stejnou konfekční velikost jako Lucie, mohli jsme přání splnit prakticky hned,“ říká moderátorka Andrea Kratinová, která Apetýt uváděla.

 Marta Kondrová dorazila do studia Českého rozhlasu Zlín s velkou krabicí plnou zdobených součástí kroje a v přímém přenosu ve vysílání, ale i na zlínských webových kamerách, do něj Lucii Hostačnou oblékla.

 „Nejvíce času zabralo vázání takzvaného tureckého šátku, to trvalo přes dva vstupy a dvě písničky. Bála jsem se, že to do konce Apetýtu vůbec nestihneme. Ale pak to šlo ráz na ráz. A najednou tam stála Lucie v přenádherném vlčnovském kroji,“ popisuje Andrea Kratinová.

 Samotná figurantka těžko hledá slova, aby popsala, jaké to je, nastrojit se do takto zdobného kroje. I když po tom dlouho toužila, nikdy na sobě tradiční oděv neměla. „Když se žena převleče z džínů do sukně, tak se v ní něco změní. Ale když se převleče do kroje, to je nepopsatelné. Asi jako když se oblečete do velké plesové róby. Proměníte se v jiného člověka,“ popisuje Lucie svůj zážitek.

 Aby si svůj zapůjčený oděv pořádně užila, vyrazila v doprovodu reportérky Karolíny Peřesté do zlínských ulic. Červený vlčnovský kroj prozářil šedivý zimní den a lidé na ulici i v autech se s úsměvem otáčeli. „Byl to skvělý pocit. Kdybych se nemusela vrátit do Brna, asi bych po Zlíně chodila až do večera,“ říká Lucie s úsměvem.

autoři: Andrea Kratinová , ska

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.