Poctivá hrachová kaše

Hrách obsahuje velké množství bílkovin, kyseliny listové a minerálů a nemá prakticky žádné tuky. A oblíbený je po celém světě!

Ve skandinávské kuchyni patří mezi tradiční jídla hustá hrachová polévka Artsoppa, v Indii milují Matar paneer, což je hrášek se sýrem.

Pokud namítnete, že luštěniny nadýmají, tak upřesníme, že za to mohou hlavně slupky a těm se v případě použití půleného hrachu jednoduše vyhnete. Když se do hrachové kaše v polovině vaření přidá sušený špek nebo vyuzená slanina, nezapomenutelná dobrota je na světě. Pojďme si tedy připravit poctivou hrachovou kaši.

Ingredience
  • 500 g žlutého půleného loupaného hrachu
  • 200 g kvalitní uzeniny 
  • 4 cibule
  • 2 střední očištěné mrkve
  • 2 stroužky česneku 
  • 50 g másla 
  • 6 lžic oleje 
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Půlený žlutý hrách nejprve dobře proceďte vodou, aby se zbavil přebytečného škrobu.
  2. V hrnci na mírném plamenu osmažíme nakrájenou cibulku, kostičky mrkve a úplně na konec plátky česneku.
  3. Zeleninu je dobré už v této fázi osolit a opepřit.
  4. Přidáme kvalitní uzeninu nakrájenou na kolečka a připravený hrách.
  5. Vše zalijeme vodou a uvedeme do varu.
  6. Vody tolik, aby veškeré ingredience byly ponořené.
  7. Vaříme 20 minut (není nutné hrách úplně rozvařit).

Související

  • Čočkové biftečky

    Ve středověku u nás byla čočka spolu s hrachem, pohankou, jáhlami a kroupami základní složkou jídelníčku. Z čočky se připravovala nejen obyčejná slaná jídla, ale i sladká.

  • Fazolová pomazánka s chilli a sušenými rajčaty

    V pondělním Apetýtu pro vás máme opět tip na letní pomazánku. Tentokrát budeme pro její přípravu potřebovat především červené fazole. 

  • Dýňová pomazánka

    V pondělním Apetýtu pro vás máme další recept na pomazánku. Jejím základem je dýně hokaido. Hlavní sezónu má na podzim a je opravdovým zázrakem přírody.