Plněná sekaná
V dnešním Apetýtu si upečeme jídlo, kterým jen s malou námahou nakrmíte dvě rodiny. Bude to sekaná, ale ne tak obyčejná – s náplní z vajec a sýra, a navíc v kabátku z křupavé slaniny.
Budete potřebovat:
- 2 kg mletého masa
- 4 starší housky
- mléko a trochu smetany na namočení pečiva
- 2 větší cibule
- 6 stroužků česneku
- 200 g slaniny nakrájené na tenké plátky
- 3 syrová vejce
- 3 uvařená vejce
- 5-6 lžic hořčice
- tvrdý sýr vcelku
- oregano
- sůl, pepř
Postup:
- Housky nakrájíme na kostičky a zalijeme vlažným mlékem s trochou šlehačky.
- Cibuli nadrobno nakrájíme a zpěníme na oleji.
- Maso smícháme s vejci, kořením, hořčicí a prolisovaným česnekem.
- Přidáme housku a cibuli a ochutíme solí a pepřem.
- Směs rozdělíme na třetiny, každou rozprostřeme na potravinovou fólii a poklademe špalíčky sýra a vařenými vejci.
- Zabalíme, zformujeme šišku a přeneseme do pekáčku.
- Na povrch rozprostřeme slaninu, maso podlijeme vroucí vodou a přidáme několik celých rajčat a česnek.
- Pečeme asi hodinu v dobře vyhřáté troubě, průběžně dle potřeby podléváme.
- Podáváme s bramborovu kaší.
Tip: Ke konci pečení zkuste slaninu potřít třeba ještě pastou z utřeného česneku, medu, hořčíce a oleje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka