Plněná dýně Hokaidó

V apetýtových receptech vás zveme k tématu stravování a stolování v Číně. A to díky naší kolegyni Věře Hotařové. Chybět nebude samozřejmě ani recept, máme pro vás tip na plněnou dýni Hokaidó.

Budete potřebovat:

  • 1 dýně Hokaidó
  • rýže
  • rozinky
  • drcené oříšky
  • datle
  • jiné sušené ovoce, případně trocha medu

Postup:

  1. Odřízeneme vršek dýně, vydlabeme její vnitřek a naplníme rýží, kterou jsme přes noc namočili ve vodě (vodu z rýže před naplněním vylijeme).
  2. Rýže se před naplněním smíchá s rozinkami, drcenými oříšky, datlemi, případně i se sušeným ovocem nebo trochou medu, ale není to nutné.
  3. Zamícháme rýži s ingrediencemi a naplníme jí dýni.
  4. Přikryjeme odříznutým vrškem a dáme uvařit do páry, asi dvacet minut (využít můžeme vysoký hrnec s napařovací podložkou, který naplníme vodou a přikryjeme pokličkou, stejně jako u knedlíků).
  5. Servírujeme tak, že okolí dýně (bez vršku) paprskovitě nařízneme a slupku odklopíme do květu.