Pikantní papriková omáčka
Základ téhle omáčky je bez masa, aby si ji mohli připravit i ti, kteří ho v jídelníčku nemusejí mít pravidelně. To ale samozřejmě neznamená, že si do ní nemůžeme třeba vepřové nudličky přidat podle vlastní chuti.
Budete potřebovat:
2 cibule
4 papriky různých barev
2 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
2,5 lžičky sladké mleté papriky
1,5 lžičky pálivé mleté papriky
3 lžíce rajského protlaku
450 ml vývaru
citrónová šťáva
2 lžičky medu
sůl, pepř
Postup:
1. Cibule nakrájíme na proužky, papriky na menší proužky.
2. Cibuli opékáme na oleji asi 5 minut, pak přidáme papriku a ještě krátce orestujeme.
3. Poté dochutíme prolisovaným česnekem a přimícháme mouku a obě mleté papriky.
4. Promícháme a přidáme rajský protlak.
5. Pak přidáme vývar, sůl a pepř. Necháme probublávat asi 20 minut.
6. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou a medem a částečně rozmixujeme tyčovým mixérem.
7. Podáváme s rýží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…
Jan Pokorný, moderátor


Tulák po hvězdách
Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.