Petra Badinová tvoří u řeky Jihlavy nedaleko Ivančic. Je to romantické místo, rozplývá se básnířka

27. říjen 2023

Petra Badinová pracovala jako zootechnička, učila na prvním stupni, nyní je básnířkou a fotografkou. Pořádá výstavy a vydala i knihu. Žije u řeky Jihlavy nedaleko Ivančic, kde vytváří verše, které zapisuje křídou na zeď. „Říkají mi víla od splavu. Jsem třeba na verandě u chaty a slyším, jak babička říká vnoučkovi, že tady bydlí ta víla,“ říká s úsměvem.

„Je to romantické místo, že tam musí podle mě tvořit každý, kdo tam přijde.“ Na ostrově u říčního splavu, kousek od Ivančic, žije dvacet let a pravidelně píše a zveřejňuje básně na betonové zídce, která je kolem její chatky. Jednou za rok je vydává společně se svými fotkami v podobě kalendáře. A vyšla jí také básnická sbírka Hříšné nekonečno.

Kalendář s fotkami a básněmi Petry Badinové

„Je to zkrátka místo, které není nikde na světě, proto jsem se rozhodla, že tam chci žít. V zimě je tam ale někdy i mínus 26 stupňů, řeka zamrzá a dá se bruslit až do Ivančic na Rénu (rozhledna Alfonse Muchy v Ivančicích). I když topím, mám v chatě nejvíc kolem mínus šesti stupňů, někdy mi zamrzá i lžička v kávě,“ směje se.

Básně začala psát před lety, když byla jednou s dětmi v divadle. „Viděla jsem na fasádě domu velký nápis ‚nikdy nebudu psát po zdech‘. Tak jsem vzala křídu a vznikla první báseň. To už dělám pravidelně asi osmnáct let a jsem ráda, jak ‚čtenáři‘ reagují – fotí si mé básničky, zapisují si je do deníčku, komentují na sociálních sítích, kde je také uveřejňuji.“

Co ji motivuje k psaní a kolik křídy na to spotřebuje? Jaké své oblíbené verše přednesla ve studiu? To si poslechněte v záznamu pořadu Apetýt!

Spustit audio

Související