Ivančice chtějí oprášit slávu 120 let starého vodojemu. Ten byl ve své době vodárenským skvostem

Svazek vodovodů a kanalizací Ivančice začne s opravou skoro 120 let starého vodojemu. Ten nyní chátrá v houští na severu Ivančic nedaleko Židovského hřbitova. Vodojem patřil do nejstarší vodovodní soustavy v okolí a v minulosti dodával vodu obyvatelům, kteří neměli vlastní studny. Do budoucna by z něho mohla být i památka.

„My jsme teď před objektem vodojemu neboli rezervoáru, kde se shromažďovala pitná voda pro Ivančice. Trošku to vypadá jako vstup do nějakého vinařského sklípku,“ popisuje nezávislý místostarosta Roman Sládek.

Nákresy 120 let starého vodojemu v Ivančicích

Vodojem má na sobě zbytky modré barvy a sem tam prosvítají červené cihly. Pod zdobnou kamennou stříškou je portál, který je ale zamřížovaný. Do samotného srdce vodojemu, tedy komor, které zadržovaly vodu, se ale z bezpečnostních důvodů v tuto chvíli podívat nelze.

„Tento vodojem měl kapacitu podle tehdejší dokumentace 800 hektolitrů. Pro mě jako pro vodaře je to překvapení, že už tehdy byli schopni udělat, vymyslet a naprojektovat takovou kapacitu, aby ta voda stačila pro poměrně velkou část města,“ vysvětluje Sládek.

Nákresy 120 let starého vodojemu v Ivančicích. Podle tehdejší dokumentace měl kapacitu 800 hektolitrů

Voda z tohoto vodojemu, která se z podzemí děrovaným potrubím dovedla až na okraj Ivančic, byla na počátku 20. století jedním z důležitých zdrojů pro obyvatele, kteří neměli vlastní studny, podobně jako rodina knihovnice Věry Jelínkové. „Byly dvě veliké kašny, které zásobovaly obyvatele vodou. Za svého dětství jsem chodila k těm kašnám pro vodu, protože jsme doma ještě na začátku 50. let vodu neměli.“

Až poté se v Ivančicích začalo stavět současné vodovodní potrubí. Jakmile to počasí umožní, začnou dělníci vstup do vodojemu opravovat. Práce vyjdou na tři miliony korun. „Máme v úmyslu požádat ministerstvo kultury o zařazení tohoto objektu do památek,“ dodává Sládek.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související