Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek už roste. A tohle je oblíbený recept Zuzky Plíškové, jak s ním naložit.

Budete potřebovat:

100 g medvědího česneku
2-3 lžíce mletých ořechů
1 šalotka
sůl
špetka cukru
citrónová šťáva
cca 4 lžíce pamazánu
150 ml oleje (nejlépe olivového, nebo kvalitního slunečnicového) plus podle potřeby

Postup:

1. Medvědí česnek přebereme, odstraníme silnější stonky a nahrubo nasekáme.

2. Společně s ořechy a cibulkou krátce pomeleme v robotu, postupně přidáváme olej.

3. Když je vše posekané, přimícháme najemno nastrouhaný parmazán, citrónovou šťávu, sůl a cukr.

4. Plníme do menších sterilovaných skleniček, pesto důkladně stlačíme lžičkou, aby bylo celé pokryto olejem.

5. Skladujeme v chladničce.

6. Použít můžeme třeba na těstoviny, pizzu, nebo ho lze přidat třeba do bramborové kaše.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.