Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek už roste. A tohle je oblíbený recept Zuzky Plíškové, jak s ním naložit.

Budete potřebovat:

100 g medvědího česneku
2-3 lžíce mletých ořechů
1 šalotka
sůl
špetka cukru
citrónová šťáva
cca 4 lžíce pamazánu
150 ml oleje (nejlépe olivového, nebo kvalitního slunečnicového) plus podle potřeby

Postup:

1. Medvědí česnek přebereme, odstraníme silnější stonky a nahrubo nasekáme.

2. Společně s ořechy a cibulkou krátce pomeleme v robotu, postupně přidáváme olej.

3. Když je vše posekané, přimícháme najemno nastrouhaný parmazán, citrónovou šťávu, sůl a cukr.

4. Plníme do menších sterilovaných skleniček, pesto důkladně stlačíme lžičkou, aby bylo celé pokryto olejem.

5. Skladujeme v chladničce.

6. Použít můžeme třeba na těstoviny, pizzu, nebo ho lze přidat třeba do bramborové kaše.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...