Péřová buchta
Recept z Apetýtu s Blankou Kovandovou ze čtvrtka 24. května.
Ingredience:
100 ml olej, 200 g hladká mouka, 1 l mléka, 150 g cukru moučka, 4 vejce, 2 vanilkové pudinky, 1 prášek do pečiva, 2 balíčky skořicových cukrů, 2 kelímky zakysané smetany.
Postup
Vyšší plech vymažeme máslem a vysypeme. Troubu předehřejeme na 250 °C. Podle návodu na obalu na obalu připravíme z mléka a pudinkových prášků pudink. Můžeme použít vanilkový nebo kakaový pudink. Vejce utřeme s moučkovým cukrem, přidáme olej a mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na připravený vyšší plech a na syrové těsto nalijeme horký pudink.
Plech dáme do trouby a hned stáhneme teplotu na 200 °C. Pečeme 15 minut. Na horkou péřovou buchtu natřeme zakysanou smetanu a posypeme skořicovým cukrem.
Na okraj
Buchta se jmenuje péřová asi proto, že v troubě se hodně nafoukne a vypadá jako peřina – po vytažení zase klesne. Nebo proto, že je lehká jako peříčko, takže vlastně člověk vůbec nehřeší, když si ji dopřeje. Preferuji variantu, kdy pudink není moc sladký – stačí 2 lžíce cukru na litr pudinku. Na posypání lze použít i doma namíchaný cukr se skořicí. Podle internetu se dá také experimentovat s příchutí pudinků (kakaový, banánový, malinový)nebo posypem (granko, margotka, čokoláda), ale u nás dáváme přednost základní variantě.
Soutěžní slovo dnešního dne je buchta.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.