Perníčky z Blanska

Vyzkoušejte recept od paní Zdeňky Klimešové.

Budeme potřebovat:
(uvedené suroviny jsou na větší množství perníčků, takže dávku je lépe snížit)
1 celé máslo
1 perníkové koření
12 lžic kvalitního lesního medu
1,75 kg hladké mouky
750 g moučkového cukru
2 lžíce kvalitního kakaa
3 lžičky sody
12 vajec velikosti M

Postup:
1. Těsto mícháme nad párou, takže si vezmeme velkou nerezovou mísu, pod ní kastrůlek s vodou a do mísy nejprve dáme máslo, med, kakao a koření. Směs zahřejeme a mícháme metličkou, dokud nám nevznikne směs o konzistenci hustšího krému. Poté odstavíme z plotny a necháme lehce vychladnout.

2. Poté vmícháme vejce a moučkový cukr (bez hrudek, je dobré ho prosít) a šleháme opět nad párou. Jakmile bude směs opět hladká a jednolitá, odstavíme z plotny a necháme lehce vychladnout. Pak zapracujeme znovu nad párou kilo mouku. Hmotu necháme alespoň dvě hodiny stát.

3. Zbytek mouky si dáme na pracovní plochu, uděláme si vyšší „ráfek", aby nám těsto neuteklo. Veškeré těsto na plochu nalijeme a zapracujeme veěkerou mouku. Těsto je lepivé a špatně se s ním pracuje, takže nejlepší je, pokud máme v kuchyni pomocníka, který má připravenou igelitovou tašku, nebo sáček, my těsto co nejrychleji zpracujeme a rychle dáme do připraveného sáčku.

Perníčky z Blanska

4. Je dobré těsto uložit do tašky jako placku. Po vytažení z lednice totiž těsto bude tuhé a špatně by se nám s ním pracovalo, pokud bychom ho do chladničky uložili ve tvaru koule, šišky. Dáme do lednice alespoň na 24 hodin, poté ho tam můžeme mít třeba dva týdny, vydrží dlouho.

5. Před zpracováním je dobré si z těsta v lednici vždy ukrojit jen kousek, se kterým budeme pracovat a zbytek těsta nechat odpočívat v chladu. Ukrojený kousek necháme při pokojové teplotě alespoň dvě hodiny, než ho začneme zpracovávat. Těsto vyválíme na tloušťku zhruba půl centimetru a vykrajujeme libovolné tvary. Troubu předehřejeme zhruba na 170 stupňů, než dáme do trouby, potřeme perníčky vlažnou vodou, po upečený rozšlehaným vejcem.

autor: Zuzana Plíšková