Pekařská bída

Na své si dnes přijdou milovníci máku. Je to trochu podceňovaná surovina. Mák je  bohatým zdrojem řady minerálních látek.

Budete potřebovat:

  • 7-10 rohlíků (nemusí být čerstvé, ale je to lepší)
  • 2 až 4 lžičky másla
  • 0,3-0,5 l mléka
  • 10 dkg mletého máku smíchaného s cukrem, podle libosti a požadované sladkosti

Postup:

  1. Rohlíky nakrájíme na kolečka asi tak půl až jeden centimetr tlusté.
  2. V kastrolku rozpustíme máslo a přidáme mléko.
  3. Jakmile se začne směs téměř vařit a máslo je rozpuštěné, vmícháme nakrájené rohlíky - měly by být vlhké.
  4. Lehce promícháváme a pak přidáváme mák s cukrem.
  5. Hotovo je tehdy, když je vše pořádně smíchané s dostatečným množstvím máku.
  6. Podáváme teplé.
zdroj: Josef Sedláček