Pečený čaj
Připomínka letních měsíců v hrnečku. Radka Navrátilová ze Zlína tráví s manželem ráda volný čas na chatě na Valašskokloboucku, kde se věnuje zahrádce. Roste na ní mnoho ovoce a bylinek, které tvoří základ tohoto receptu.
Budete potřebovat:
maliny
ostružinomaliny
rakytník
jahody
višně
krystalový cukr
200 ml rumu
citrón
Postup:
1. Ovoce postupně sbíráme, jak dozrává, a zamrazíme.
2. Poté jím naplníme plech s vyšším okrajem, nebo pekáč, přidáme nakrájený citrón.
3. Můžeme případně doplnit i jablky nebo hruškami, které pokrájíme i se slupkou.
4. Jen lehce zasypeme cukrem a dáme do trouby na 180 stupňů asi 20 minut.
5. Poté zalijeme rumem a horké plníme do sklenic, které poté otočíme víčkem dolů.
6. Pak vždy dáme podle chuti pár lžiček do hrnku a zalijeme horkou vodou jako klasický čaj.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.