Pečené vepřové kotlety s fenyklem
Recept zazněl v dnešním Apetýtu, který moderovala ze Zlína Věra Hotařová.
Suroviny:
2 hlízy fenyklu, 60 ml olivového oleje, 800 g rajčat, 10 čerstvých větviček tymiánu, 4 vepřové kotlety s kostí, sůl
Postup:
Troubu předehřejeme na 200°C. Fenykl nakrájíme na tenké plátky, ve velké pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce oleje, přidáme fenykl a smažíme asi 5 minut, aby mírně změknul. Pak fenykl dáme do velkého pekáče.
Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na kostky, přidáme k nim tymián, vložíme do pekáče a vše dobře promícháme. Zbylý olej rozehřejeme na pánvi a smažíme v něm maso, vždy 2 minuty na každé straně. Opečené maso dáme na pekáč s bylinkami a rajčaty, přikryjeme alobalem a pečeme 20 – 25 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.