Pečené vepřové koleno na zelí
Poslední recept tohoto roku nabídla v Apetýtu posluchačům Marcela Antošová.
Potřebujeme:
1 ks vepřového kolena, 3 velké cibule, 1 středně velký česnek, půl hrsti soli, půl hrsti kmínu, 500 g kysaného zelí, 2 dcl vody
Postup:
Cibule nakrájíme na hrubo. Česnek nakrájíme na tenké plátky. Půlku cibule dáme na dno pekáčku. Nařízneme několikrát kolena z obou stran a do zářezů vsuneme plátky česneku. Kolena položíme do pekáčku na cibuli a posypeme solí, kmínem a zbytkem cibule a zbytkem česneku. Zalijeme 2 dcl vody a přiklopíme druhým pekáčkem. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi hodinu a 40 minut.
Potom pekáček sundáme a pečeme dalších 40 minut. Potom pekáček vyndáme z trouby, kolena vyndáme ven a na dno pekáčku naložíme
vymačkané kysané zelí. Na zelí položíme kolena, ale otočíme je vzhůru nohama a bez přiklopení pečeme dalších 40 minut.
Podávejte s knedlíkem nebo vařenými brambory, ale také jen s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.