Pečené vepřové koleno na zelí

Poslední recept tohoto roku nabídla v Apetýtu posluchačům Marcela Antošová.

Potřebujeme:
1 ks vepřového kolena, 3 velké cibule, 1 středně velký česnek, půl hrsti soli, půl hrsti kmínu, 500 g kysaného zelí, 2 dcl vody

Postup:
Cibule nakrájíme na hrubo. Česnek nakrájíme na tenké plátky. Půlku cibule dáme na dno pekáčku. Nařízneme několikrát kolena z obou stran a do zářezů vsuneme plátky česneku. Kolena položíme do pekáčku na cibuli a posypeme solí, kmínem a zbytkem cibule a zbytkem česneku. Zalijeme 2 dcl vody a přiklopíme druhým pekáčkem. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi hodinu a 40 minut.

Potom pekáček sundáme a pečeme dalších 40 minut. Potom pekáček vyndáme z trouby, kolena vyndáme ven a na dno pekáčku naložíme
vymačkané kysané zelí. Na zelí položíme kolena, ale otočíme je vzhůru nohama a bez přiklopení pečeme dalších 40 minut.

Podávejte s knedlíkem nebo vařenými brambory, ale také jen s chlebem.

autor: Marcela Antošová