Pečené skořicové koblížky s krémem
Tyhle koblížky se od těch klasických trochu liší. Na první pohled tvarem: mají uprostřed díru a v anglicky mluvících zemích je označují slovem donut. Ale Zuzka Plíšková recept vyzkoušela a vřele ho doporučuje. Stejně jako všichni, kdo výsledek ochutnali.
Budete potřebovat:
těsto:
200 g hladké mouky
špetka soli
60 g cukru
4 lžičky škrobu
2 lžičky kypřícího prášku
skořice
muškátový oříšek
160 ml podmáslí
2 vejce
rozpuštěné máslo
vanilka
krém:
125 ml plnotučného mléka
1-2 lžíce hladké mouky
vanilka
100 g másla
100 g cukru
Postup:
1. Všechny suché ingredience smícháme v míse.
2. Vejce vyšleháme s podmáslím a 5 lžícemi másla a přidáme do mísy.
3. Důkladně promícháme.
4. Těsto rozdělíme do formiček na koblížky/donuty a pečeme cca 12 minut při 180 stupních.
5. Ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem a obalíme ve skořicovém cukru.
6. Na krém vyšleháme máslo s cukrem do pěny.
7. Mouku rozmícháme v mléce a za stálého míchání zahříváme, dokud nevznikne hladká kaše, kterou necháme vychladnout.
8. Postupně ji zašleháváme do másla.
9. Vychladlé koblížky podélně rozřízneme a ozdobíme krémem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.