Pečené skořicové koblížky s krémem

Tyhle koblížky se od těch klasických trochu liší. Na první pohled tvarem: mají uprostřed díru a v anglicky mluvících zemích je označují slovem donut. Ale Zuzka Plíšková recept vyzkoušela a vřele ho doporučuje. Stejně jako všichni, kdo výsledek ochutnali.

Budete potřebovat:

těsto:
200 g hladké mouky
špetka soli
60 g cukru
4 lžičky škrobu
2 lžičky kypřícího prášku
skořice
muškátový oříšek
160 ml podmáslí
2 vejce
rozpuštěné máslo
vanilka

krém:
125 ml plnotučného mléka
1-2 lžíce hladké mouky
vanilka
100 g másla
100 g cukru

Postup:

1. Všechny suché ingredience smícháme v míse.

2. Vejce vyšleháme s podmáslím a 5 lžícemi másla a přidáme do mísy.

3. Důkladně promícháme.

4. Těsto rozdělíme do formiček na koblížky/donuty a pečeme cca 12 minut při 180 stupních.

5. Ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem a obalíme ve skořicovém cukru.

6. Na krém vyšleháme máslo s cukrem do pěny.

7. Mouku rozmícháme v mléce a za stálého míchání zahříváme, dokud nevznikne hladká kaše, kterou necháme vychladnout.

8. Postupně ji zašleháváme do másla.

9. Vychladlé koblížky podélně rozřízneme a ozdobíme krémem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.