Pečená štika s tvarohovou omáčkou

Recept z Apetýtu se Zdenkou Dufkovou, který zazněl ve vysílání ve středu 12. září.

Potřebujeme:
750 g štiky, sůl, 30 g hladké mouky, 90 g oleje nebo másla, petrželka, rajčata

Na omáčku: 150 ml kysané smetany, 150 g netučného tvarohu, 150 g jablek, mletý pepř, sůl, citrónová šťáva, 2 – 3 lžíce strouhaného křenu

Postup:
Očištěné a omyté porce štiky osolíme, obalíme v mouce a po obou stranách potřeme olejem nebo máslem a na zbylém tuku je v předehřáté troubě upečeme doměkka.

Do mixéru nalijeme smetanu, přidáme rozdrobený tvaroh, oloupaná a na kousky nakrájená jablka, rozmixujeme, vlijeme do misky, podle chuti osolíme, opepříme, okyselíme a nakonec vmícháme strouhaný křen. Tuto omáčku podáváme zvlášť.
Porce upečené štiky sypeme na talíři jemně nakrájenou petrželkou a obkládáme čtvrtkami rajčat. Jako přílohu zvolíme vařené brambory.

autor: Zdena Dufková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.