Pečená prosná kaše
Kaše z různých obilovin patřily na stoly našich předků pravidelně. Jáhly, tedy loupané proso, patřily k těm dražším, a proto si je lidé dopřávali příležitostně, například na svatebních hostinách.
Budete potřebovat:
- 1 díl prosné kaše
- 2 díly mléka
- špetka soli
- máslo
- ovoce (nejlépe sušené)
- Proso dáme do cedníku a několikrát prolijeme horkou vodou.
- Smícháme s mlékem a špetkou soli a vlijeme na vymaštěný pekáček.
- Na kaši rozdělíme ovoce (nejlépe sušená jablka nebo švestky)
- Pečeme v dobře vyhřáté troubě, dokud proso nezměkne a kaše řádně nezhoustne tak, aby se dala krájet.
- Pokud je potřeba, polijeme ještě trochou mléka.
- Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a rozkrájíme.
Protože je proso obilovina bezlepková, můžete ji v této podobě s klidem naservírovat i těm, kteří se lepku vyhýbají.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka