Pečená prosná kaše

Kaše z různých obilovin patřily na stoly našich předků pravidelně. Jáhly, tedy loupané proso, patřily k těm dražším, a proto si je lidé dopřávali příležitostně, například na svatebních hostinách.

Budete potřebovat:

  • 1 díl prosné kaše
  • 2 díly mléka
  • špetka soli
  • máslo
  • ovoce (nejlépe sušené)

 

  1. Proso dáme do cedníku a několikrát prolijeme horkou vodou.
  2. Smícháme s mlékem a špetkou soli a vlijeme na vymaštěný pekáček.
  3. Na kaši rozdělíme ovoce (nejlépe sušená jablka nebo švestky)
  4. Pečeme v dobře vyhřáté troubě, dokud proso nezměkne a kaše řádně nezhoustne tak, aby se dala krájet.
  5. Pokud je potřeba, polijeme ještě trochou mléka.
  6. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a rozkrájíme.

 

Protože je proso obilovina bezlepková, můžete ji v této podobě s klidem naservírovat i těm, kteří se lepku vyhýbají.

autor: Zuzana Plíšková