Pečená kachna s rozmarýnem

Čas svátečních rodinných setkání se blíží a pokud přemýšlíte, co svým blízkým připravit a příjemně je překvapit harmonií chutí, máme pro vás v Apetýtu skvělou inspiraci – pečenou kachnu s jablky a rozmarýnem.

Co budete potřebovat:

  • kachnu
  • sůl
  • drcený kmín
  • rozmarýn
  • 4 menší jablka

Postup:

  1. Troubu si předehřejeme na 120 stupňů.
  2. Kachnu omyjeme, osušíme, osolíme zvnějšku i zevnitř, posypeme drceným kmínem a rozmarýnem.
  3. Poté vložíme do pekáče, podlijeme vodou a necháme zakrytou péct 5 hodin.
  4. Omytá jablka nakrájíme na měsíčky.
  5. Po pěti hodinách pečení kachnu odklopíme, odebereme sádlo, přidáme do pekáče jablka, přelijeme výpekem a odklopenou pečeme další hodinku na 170 stupňů.

Tip: Výborná vychytávka je, když odebrané sádlo rozmícháme s medem nebo s javorovým sirupem a odklopenou kachnu i s jablky touto směsí přeléváme. Dlouhé pečení má smysl hlavně v tom, že při nízké teplotě si maso uchová více šťávy a je skutečně křehké.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.