Pařížské štangličky

Paní Anežka Chlupová ze Suchého u Boskovic na tento recept nedá dopustit. Recept nesoucí jméno francouzské metropole získala od své tchyně. A spolu s tchyninými rohlíčky mezi tyto stálice patří právě i pařížské štangličky.

Budete potřebovat:

těsto:
140 g mletého cukru
140 g mletých ořechů
1 lžíce hrubé mouky
1 vejce
1 - 3 lžíce strouhanky
skořice
citronová kůra

led:
140 g mletého cukru
1 bílek
šťáva z 1/2 citronu

Postup:

1. Suroviny na těsto smícháme a vyválíme.

2. Plát potřeme ledovou polevou, kterou si připravíme umícháním cukru, bílku a citrónové šťávy.

3. Radýlkem nakrájíme na tyčinky, které nožem klademe na plech vyložený pečícím papírem.

4. Pečeme zhruba při 150 - 160 stupních tak do deseti minut.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.