Pařížské štangličky
Paní Anežka Chlupová ze Suchého u Boskovic na tento recept nedá dopustit. Recept nesoucí jméno francouzské metropole získala od své tchyně. A spolu s tchyninými rohlíčky mezi tyto stálice patří právě i pařížské štangličky.
Budete potřebovat:
těsto:
140 g mletého cukru
140 g mletých ořechů
1 lžíce hrubé mouky
1 vejce
1 - 3 lžíce strouhanky
skořice
citronová kůra
led:
140 g mletého cukru
1 bílek
šťáva z 1/2 citronu
Postup:
1. Suroviny na těsto smícháme a vyválíme.
2. Plát potřeme ledovou polevou, kterou si připravíme umícháním cukru, bílku a citrónové šťávy.
3. Radýlkem nakrájíme na tyčinky, které nožem klademe na plech vyložený pečícím papírem.
4. Pečeme zhruba při 150 - 160 stupních tak do deseti minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.