Parené buchty

Celý týden si v Apetýtu připomínáme 100 let Československa dobrým jídlem našich slovenských sousedů. A dnes se přesvědčíme, jak blízko má buchta ke knedlíku.

Budete potřebovat

na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 70 g másla
  • 70 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • citrónová kůra

na dokončení:

  • povidla
  • rozpuštěné máslo
  • mletý mák
  • moučkový cukr

Postup:

  1. Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, rozmícháme s trochou mouky a necháme vzejít kvásek.
  2. Máslo rozpustíme, necháme vychladnout a rozmícháme se žloutkem.
  3. Smícháme s kváskem a ostatními surovinami pro přípravu těsta a vypracujeme hladké těsto.
  4. Zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.
  5. Povidla rozmícháme s trochou rumu.
  6. Z těsta vyhazujeme lžící kousky, vytáhneme okraje a doprostřed dáme lžíčkou povidla. Dobře zabalíme a klademe švem dolů na pomoučekou plochu.
  7. Necháme ještě krátce kynout a vaříme nad parou (například na pomaštěném pařáčku) asi 12-15 minut.
  8. Ještě horké podáváme polité rozpuštěným máslem a sypeme mákem s cukrem.
autor: Zuzana Plíšková