Ovocný salát
V pátečním Apetýtu vás zveme k historickým receptům z kuchařky První české kuchařské školy Domácnost z roku 1935.
Kromě receptů v ní najdeme i mnoho zajímavých rad. Například rady k čaji o páté. Píšese v ní: „Při čaji o páté bývá zábava upřímná a veselá. Někdy se zpestřuje i zpěvem, hrou na klavír, neb i recitacemi básní i prózy, podle toho, kdo hostí a miluje-li společnost umění.”
Na ovocný salát plný vitamínů budete potřebovat:
- 1 kg pomerančů
- 40 dkg kyselejších jablek
- 250 g čerstvých hroznů
- 125 g loupaných, po délce nakrájených mandlí
- 2 kolečka ananasu (může být i z konzervy)
- 2 banány
- 125 ml bílého vína
- cukr podle chuti
Postup:
- Pomeranče oloupeme a nakrájíme na malé kousky, případně odstraníme pecky.
- Stejně tak na malé kousky nakrájíme jablka, ananas a banány.
- Posypeme cukrem, promícháme a zalijeme vínem.
- Necháme asi 3 hodiny zaležet v chladnu.
- Podáváme ve skleněné míse.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.