Ostružinová roláda s jogurtem
Nevíte, co s ostružinami? Pokud přežily nájezdy dětí a vnoučat v čerstvém stavu a nějaké vám třeba i v mrazáku zbývají, pak vás dnešní recept potěší.
Budete potřebovat:
těsto:
- 3 vejce
- 100 g cukru
- 75 g hladké mouky
- 25 g škrobové moučky
- 1 lžička prášku do pečiva
náplň:
- 300 g ostružin
- 500 g plnotučného jogurtu
- 200 g smetany ke šlehání
- vanilkový cukr
- 100 g cukru
- 8 plátků želatiny
- Na těsto oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme sníh.
- Přišleháme cukr a špetku soli.
- Přimícháme žloutky a nakonec mouku smíchanou se škrobem a práškem do pečiva.
- Rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme při 190 stupních asi 10-12 minut a ještě horkou srolujeme.
- Necháme vychladnout.
- Želatinu namočíme asi na 5 minut do studené vody, dokud nenabobtná.
- Jogurt smícháme s polovinou cukru a vanilkovým cukrem.
- Zbytek cukru přidáme k ovoci a zahřejeme.
- Odstraníme z plotny a vmícháme 2 vymačkané plátky želatiny.
- Dáme do misky a necháme vychladnout.
- Zbytek želatiny rozpustíme v malém množství horké tekutiny (nejlépe šťávy z ovoce).
- Rozmícháme v ní nejprve 2 lžičky jogurtu a poté postupně přidáváme zbytek.
- Necháme chladnout při pokojové teplotě dokud směs nezačne tuhnout.
- Pak ji postupně přidáváme k ušlehané šlehačce.
- Nakonec přimícháme ovoce. Upečený plát rozbalíme, potřeme náplní a srolujeme.
- V lednici chladíme asi 3-4 hodiny. Před servírováním posypeme moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.