Ostružinová roláda s jogurtem

Nevíte, co s ostružinami? Pokud přežily nájezdy dětí a vnoučat v čerstvém stavu a nějaké vám třeba i v mrazáku zbývají, pak vás dnešní recept potěší.

Budete potřebovat:

těsto:

  • 3 vejce
  • 100 g cukru
  • 75 g hladké mouky
  • 25 g škrobové moučky
  • 1 lžička prášku do pečiva

 

náplň:

  • 300 g ostružin
  • 500 g plnotučného jogurtu
  • 200 g smetany ke šlehání
  • vanilkový cukr
  • 100 g cukru
  • 8 plátků želatiny

  1. Na těsto oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme sníh.
  2. Přišleháme cukr a špetku soli.
  3. Přimícháme žloutky a nakonec mouku smíchanou se škrobem a práškem do pečiva.
  4. Rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Pečeme při 190 stupních asi 10-12 minut a ještě horkou srolujeme.
  6. Necháme vychladnout.
  7. Želatinu namočíme asi na 5 minut do studené vody, dokud nenabobtná.
  8. Jogurt smícháme s polovinou cukru a vanilkovým cukrem.
  9. Zbytek cukru přidáme k ovoci a zahřejeme.
  10. Odstraníme z plotny a vmícháme 2 vymačkané plátky želatiny.
  11. Dáme do misky a necháme vychladnout.
  12. Zbytek želatiny rozpustíme v malém množství horké tekutiny (nejlépe šťávy z ovoce).
  13. Rozmícháme v ní nejprve 2 lžičky jogurtu a poté postupně přidáváme zbytek.
  14. Necháme chladnout při pokojové teplotě dokud směs nezačne tuhnout.
  15. Pak ji postupně přidáváme k ušlehané šlehačce.
  16. Nakonec přimícháme ovoce. Upečený plát rozbalíme, potřeme náplní a srolujeme.
  17. V lednici chladíme asi 3-4 hodiny. Před servírováním posypeme moučkovým cukrem.

autor: Zuzana Plíšková