Ořechový srnčí hřbet

 Kdy jste naposledy pekli srnční hřbet? Možná už to nějaký ten pátek bude. Pak si ho teď jistě rádi dáte s námi. Nebude to ale nic pro příznivce zvěřiny...

Budete potřebovat

  • 3 vejce
  • 100 g strouhaných ořechů
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 100 g hořké čokolády
  • 50 g hladké mouky
  • 30 g strouhanky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce rumu
  • 8 lžic mléka

na dokončení:

  • meruňková marmeláda
  • čokoládová poleva
  • plátky mandlí

Postup:

  1. Máslo vyšleháme s cukrem a žloutky do pěny.
  2. Pak přišleháme rozpuštěnou čokoládu.
  3. Strouhanku zalijeme rumem a necháme odstát.
  4. Mouku smícháme s práškem do pečiva a z bílků ušleháme tuhý sníh.
  5. Ke žloutkové směsi přidáváme střídavě strouhanku, ořechy, mouku, mléko a sníh.
  6. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy na srnční hřbet.
  7. Pečeme při 160 stupních asi 50 minut.
  8. Po upečení necháme vychladnout a potřeme meruňkovou marmeládou.
  9. Poté polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme plátky mandlí.
autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.