Ořechový srnčí hřbet
Kdy jste naposledy pekli srnční hřbet? Možná už to nějaký ten pátek bude. Pak si ho teď jistě rádi dáte s námi. Nebude to ale nic pro příznivce zvěřiny...
Budete potřebovat
- 3 vejce
- 100 g strouhaných ořechů
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 100 g hořké čokolády
- 50 g hladké mouky
- 30 g strouhanky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce rumu
- 8 lžic mléka
na dokončení:
- meruňková marmeláda
- čokoládová poleva
- plátky mandlí
Postup:
- Máslo vyšleháme s cukrem a žloutky do pěny.
- Pak přišleháme rozpuštěnou čokoládu.
- Strouhanku zalijeme rumem a necháme odstát.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva a z bílků ušleháme tuhý sníh.
- Ke žloutkové směsi přidáváme střídavě strouhanku, ořechy, mouku, mléko a sníh.
- Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy na srnční hřbet.
- Pečeme při 160 stupních asi 50 minut.
- Po upečení necháme vychladnout a potřeme meruňkovou marmeládou.
- Poté polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme plátky mandlí.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.