Ořechový koláč
Vyzkoušejte recept od Marie Šefčíkováé z Morkůvek.
Korpus:
180 g hladké mouky
150 g másla
1 lžíce mletého cukru
trochu citrónové kůry i šťávy
Nádivka:
3 žloutky
1 celé vejce
180 g mletého cukru
180 g mletých ořechů
sníh z 3 bílků
Postup:
1. Suroviny na korpus zpracujeme na vále v těsto a necháme v ledničce odpočinout alespoň půl hodiny.
2. Z těsta vyválíme placku asi 3 mm silnou, ze které vykrojíme kolo na vyložení dna a pláty na obložení vnitřních boků středně velké dortové fronty.
3. Na nádivku ušleháme žloutky, vejce a cukr do pěny a přimícháme ořechy a sníh.
4. Nádivku nalijeme do těstem vyložené formy, nahoru poklademe zbytky těsta (například ve formě mřížek), potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými ořechy.
5. Pečeme pozvolna asi 1 hodinu na 170 až 180 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.