Ořechový koláč

Vyzkoušejte recept od Marie Šefčíkováé z Morkůvek.

Korpus:
180 g hladké mouky
150 g másla
1 lžíce mletého cukru
trochu citrónové kůry i šťávy

Nádivka:
3 žloutky
1 celé vejce
180 g mletého cukru
180 g mletých ořechů
sníh z 3 bílků

Postup:
1. Suroviny na korpus zpracujeme na vále v těsto a necháme v ledničce odpočinout alespoň půl hodiny.

Vlašské ořechy, skořápka (ilustrační foto)

2. Z těsta vyválíme placku asi 3 mm silnou, ze které vykrojíme kolo na vyložení dna a pláty na obložení vnitřních boků středně velké dortové fronty.

3. Na nádivku ušleháme žloutky, vejce a cukr do pěny a přimícháme ořechy a sníh.

4. Nádivku nalijeme do těstem vyložené formy, nahoru poklademe zbytky těsta (například ve formě mřížek), potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými ořechy.

5. Pečeme pozvolna asi 1 hodinu na 170 až 180 stupňů.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

Tajný deník čínské císařovny

Koupit

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.