Ořechovo medový řez z Kuřimi
Recept od naší posluchačky Miroslavy Vozdecké.
K přípravě těsta budeme potřebovat:
500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
200 g másla
2 celá vejce
2 lžíce tekutého medu
2 lžičky jedlé sody
2 lžíce mléka
špetka soli
Na ořechovou náplň:
300 g nasekaných vlašských ořechů
80 g cukru
120 g másla
3 lžíce medu
1 vanilkový cukr
Krém:
300 ml mléka
1,5 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce solamylu
100 g krupicového cukru
200 g másla
1 vanilkový cukr
Postup:
1. Suroviny na těsto zpracujeme a vzniklou hmotu rozdělíme na půl. Z každé části vyválíme plát.
2. Dva plechy vyložíme pečicím papírem. Na jeden dáme suchý plát těsta a pečeme přibližně 15 minut v troubě vyhřáté na 150 stupňů.
3. Na druhý plech dáme druhý díl těsta a rozprostřeme na něho vychladlou ořechovou náplň. Tu připravíme rozehřátím másla a podušením všech přísad. Upečeme jako první díl těsta.
4. Z přísad na krém uvaříme kaši, necháme ji vychladnout a postupně zašleháme do změklého másla.
5. Placku upečenou bez ořechové náplně potřeme krémem. Přikryjeme horní plackou s ořechy.
6. Řez necháme dva až tři dny uležet v chladnu, pak krájíme na kostky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka