Ořechovo medový řez z Kuřimi

Recept od naší posluchačky Miroslavy Vozdecké.

K přípravě těsta budeme potřebovat:
500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
200 g másla
2 celá vejce
2 lžíce tekutého medu
2 lžičky jedlé sody
2 lžíce mléka
špetka soli

Na ořechovou náplň:
300 g nasekaných vlašských ořechů
80 g cukru
120 g másla
3 lžíce medu
1 vanilkový cukr

Krém:
300 ml mléka
1,5 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce solamylu
100 g krupicového cukru
200 g másla
1 vanilkový cukr

Postup:
1. Suroviny na těsto zpracujeme a vzniklou hmotu rozdělíme na půl. Z každé části vyválíme plát.

2. Dva plechy vyložíme pečicím papírem. Na jeden dáme suchý plát těsta a pečeme přibližně 15 minut v troubě vyhřáté na 150 stupňů.

3. Na druhý plech dáme druhý díl těsta a rozprostřeme na něho vychladlou ořechovou náplň. Tu připravíme rozehřátím másla a podušením všech přísad. Upečeme jako první díl těsta.

4. Z přísad na krém uvaříme kaši, necháme ji vychladnout a postupně zašleháme do změklého másla.

5. Placku upečenou bez ořechové náplně potřeme krémem. Přikryjeme horní plackou s ořechy.

6. Řez necháme dva až tři dny uležet v chladnu, pak krájíme na kostky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?