Ořechovo-makový závin

Vyzkoušejte recept od Anastázie Rozkové z Velkých Němčic.

Těsto:
500 g hladké mouky
100 mll oleje
3 polévkové lžíce krystalového cukru
1 kostka droždí
2 žloutky
300 ml mléka
1 prášek do pečiva
špetka soli
citrónová kůra z celého citrónu

1. náplň:
300 g mletého máku
150 g krystalového cukru
citrónová kůra

2. náplň:
300 g mletých vlašských ořechů
150 g krystalového cukru
rum

Postup:
1. Droždí rozdrobíme ve 300 ml vlažného mléka, přidáme trošku cukru a necháme vzejít kvásek.

2. Smícháme hladkou mouku, špetku soli, cukr, prášek do pečiva, olej a citrónovou kůru.

3. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme 20 až 30 minut kynout.

4. Připravíme první náplň. Mák smícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem a přidáme citrónovou kůru.

5. Připravíme druhou náplň. Ořechy smícháme s vlažným mlékem, přidáme cukr a rum.

6. Těsto rozdělíme na čtyři části, vyválíme a natřeme vychlazenými náplněmi.

7. Svineme a necháme ještě asi 10 minut kynout.

8. Potřeme vajíčkem a pečeme cca 15 minut při teplotě 170 stupňů.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?