Ořechovo-makový závin
Vyzkoušejte recept od Anastázie Rozkové z Velkých Němčic.
Těsto:
500 g hladké mouky
100 mll oleje
3 polévkové lžíce krystalového cukru
1 kostka droždí
2 žloutky
300 ml mléka
1 prášek do pečiva
špetka soli
citrónová kůra z celého citrónu
1. náplň:
300 g mletého máku
150 g krystalového cukru
citrónová kůra
2. náplň:
300 g mletých vlašských ořechů
150 g krystalového cukru
rum
Postup:
1. Droždí rozdrobíme ve 300 ml vlažného mléka, přidáme trošku cukru a necháme vzejít kvásek.
2. Smícháme hladkou mouku, špetku soli, cukr, prášek do pečiva, olej a citrónovou kůru.
3. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme 20 až 30 minut kynout.
4. Připravíme první náplň. Mák smícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem a přidáme citrónovou kůru.
5. Připravíme druhou náplň. Ořechy smícháme s vlažným mlékem, přidáme cukr a rum.
6. Těsto rozdělíme na čtyři části, vyválíme a natřeme vychlazenými náplněmi.
7. Svineme a necháme ještě asi 10 minut kynout.
8. Potřeme vajíčkem a pečeme cca 15 minut při teplotě 170 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?