Ořechovo-makový závin
Vyzkoušejte recept od Anastázie Rozkové z Velkých Němčic.
Těsto:
500 g hladké mouky
100 mll oleje
3 polévkové lžíce krystalového cukru
1 kostka droždí
2 žloutky
300 ml mléka
1 prášek do pečiva
špetka soli
citrónová kůra z celého citrónu
1. náplň:
300 g mletého máku
150 g krystalového cukru
citrónová kůra
2. náplň:
300 g mletých vlašských ořechů
150 g krystalového cukru
rum
Postup:
1. Droždí rozdrobíme ve 300 ml vlažného mléka, přidáme trošku cukru a necháme vzejít kvásek.
2. Smícháme hladkou mouku, špetku soli, cukr, prášek do pečiva, olej a citrónovou kůru.
3. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme 20 až 30 minut kynout.
4. Připravíme první náplň. Mák smícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem a přidáme citrónovou kůru.
5. Připravíme druhou náplň. Ořechy smícháme s vlažným mlékem, přidáme cukr a rum.
6. Těsto rozdělíme na čtyři části, vyválíme a natřeme vychlazenými náplněmi.
7. Svineme a necháme ještě asi 10 minut kynout.
8. Potřeme vajíčkem a pečeme cca 15 minut při teplotě 170 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka